Папа на 450-річчя відходу до вічності св. Станіслава Костки
  • Срд, 15/08/2018 - 14:19

У 450-ту річницю народження для неба святого Станіслава Костки Папа Франциск написав листа до єпископа дієцезії, з якої походив цей покровитель молоді, якій присвячена окрема згадка

«Будьте мужніми! Світ потребує вашої свободи духа, вашого сповненого довір’я погляду в майбутнє, вашої спраги істини, добра та краси», – пише Папа Франциск, звертаючись до польської молоді, в листі на ім’я єпископа Плоцкого Пйотра Лібери, приуроченому 450-й річниці відходу до вічності святого Станіслава Костки, новика Товариства Ісусового, Небесного покровителя Польці та, зокрема, молоді.

Єдність у подячній молитві

Зауваживши, що саме в урочистість Внебовзяття Пречистої Діви Марії припадає 450-та річниця упокоєння святого, який з огляду та важку хворобу, завершив своє земне паломництво, маючи лише 18 років, Святіший Отець додає: «Спогадуючи його вхід у Господню славу, приєднуюся до подячних молитов вірних Плоцкої дієцезії та всієї Церкви в Польщі», що беруть участь у святкуваннях спеціального року, присвяченого йому.

Звернення до молоді

З окремими словами Глава Католицької Церкви звернувся до молоді, покровителем якої є святий Станіслав. Насамперед, він процитував святого Івана Павла ІІ, який з нагоди вшанування мощей святого 13 листопада 1988 року сказав: «Шлях його короткого життя, що розпочався в Росткові на Мазовії, проходячи через Відень до Риму, можна порівняти з великим кросом до життєвої мети кожного християнина, якою є святість».

«Дорогі юні друзі, – пише Папа Франциск, – мені відомо, що чимало з вас у вересні братимуть участь в пішому паломництві з Прасниша до Росткова, від місця його Хрищення до місця народження. Це, так би мовити, перший етап цього кросу святого Станіслава до святості. Заохочую вас пам’ятати, не лише під час цієї прощі, але на всіх стежках вашого щоденного життя, що також і ви здатні завершити цей “крос”. Також і ви спонукувані Христовою любов’ю та скріплені Його благодаттю. Будьте мужніми! Світ потребує вашої свободи духа, вашого сповненого довір’я погляду в майбутнє, вашої спраги істини, добра та краси».

Три уроки від святого Станіслава

Продовжуючи слова заохочення, скеровані до юнаків і дівчат, Святіший Отець зауважив, що святий Станіслав навчає їх «тієї свободи, яка не є сліпим бігом», але «вмінням розпізнавати мету та слідувати кращими дорогами поведінки та життя». «Він вчить вас завжди шукати, насамперед, дружбу з Ісусом, читати Його слово та роздумувати над ним і приймати в Пресвятій Євхаристії Його милосердну й могутню присутність, щоби протистояти обумовленням світської ментальності», – пише Папа, додаючи: «Святий Станіслав вчить вас не боятися ризикувати та мріяти про справжнє щастя, джерелом і гарантією якого є Ісус Христос».

Нагадавши свої слова, сказані під час зустрічі з молоддю в Кракові два роки тому, про те, що Ісус – це «Господь ризику», Який потребує рук молоді та разом з нею прагне будувати сьогоднішній світ, Святіший Отець побажав, аби для юнаків і дівчат було натхненням гасло святого Станіслава: «Ad maiora natus sum» – «Я народився для великих речей».