Папа на боці постраждалих. Заява щодо зловживань у Пенсильванії
  • Птн, 17/08/2018 - 13:58

Постраждалі є пріоритетом, Церква прагне вислухати їх і докладати всі зусилля, аби творити безпечний простір для неповнолітніх та уразливих дорослих. Такою є відповідь Святого Престолу на рапорт щодо зловживань з боку духовенства у Пенсильванії

«Постраждалі повинні знати, що Папа на їхньому боці. Ті, що перенесли страждання, є пріоритетом, Церква прагне вислухати їх, аби викорінити це жахіття, що нищить життя невинних», – йдеться у заяві Речника Апостольської Столиці, присвяченій нещодавньому оприлюдненню рапорту комісії, що розслідувала випадки сексуальних злочинів проти неповнолітніх з боку духовенства в штаті Пенсильванія, США. Директор Ватиканського прес-центру підкреслює, що Святий Престол з усією серйозністю сприймає працю комісії та її рапорт, а також «однозначно засуджує сексуальні зловживання щодо неповнолітніх».

У заяві підкреслюється, що зловживання, представлені в рапорті, заслуговують «карного та морального засуду». Ці вчинки «зрадили довіру та викрали у постраждалих їхню гідність та віру». «Церква повинна засвоїти суворі уроки минулого й необхідно, аби взяли на себе відповідальність як ті, хто чинив зловживання, так і ті, що допустили, аби це трапилося», – читаємо в ній.

Плоди рішучих заходів

Ґреґ Берк також звертає увагу на те, що величезна більшість випадків, описаних в рапорті, стосується зловживань до початку 2000-х років. І практично не виявивши випадків зловживань після 2002 року, висновки комісії підтверджують попередні дослідження, які вказують на те, що реформи, проведені Церквою в США, значуще зменшили кількість випадків таких злочинів серед духовенства.

«Святий Престол, – йдеться в заяві, – підтримує постійні реформи та пильність Католицької Церви на всіх рівнях з метою гарантувати захист неповнолітніх та уразливих дорослих. Крім того, підкреслює необхідність дотримуватися цивільного законодавства, включаючи обов’язок заявляти про випадки зловживань проти неповнолітніх».

Створити безпечний простір

Врешті, Речник Святого Престолу наголошує, що «Святіший Отець добре знає, наскільки ці злочини можуть похитнути віру й дух віруючих та знову звертається із закликом докладати всі зусилля, необхідні для створення в Церкві та в усьому суспільстві середовища, безпечного для неповнолітніх та уразливих дорослих».