Папа на День суспільних комунікацій: перемагати фальшиві новини, шукаючи правду
  • Суб, 12/05/2018 - 18:37

«Правда визволить вас» (Ів 8,32). Неправдиві новини й журналістика миру» – це тема Послання Папи Франциска на 52-ий Всесвітній день суспільних комунікацій, що відзначатиметься 13 травня 2018 року. Його текст оприлюднено 24 січня 2018 р., в день святого Франциска Сальського, небесного покровителя журналістів.

Завжди шукати правду

У своєму посланні Святіший Отець наголошує на тому, що журналістика повинна завжди шукати правду й «замість ескалації сенсаційності та словесного насильства пропонувати альтернативні рішення». Він закликає працівників засобів масової інформації повернутись до основ своєї професії, а точніше, «місії», та бути «опікунами новин». Тема цьогорічного Всесвітнього дня суспільних комунікацій дуже актуальна, але Папа нагадує, що ще в 1972 році Папа Павло VI у своєму посланні з цієї нагоди писав про тему інформації «на служінні правді».

Проблема «fake news»

В першій частині Послання Папа аналізує явище неправдивих новин. За його словами, метою неправдивих новин є «обманювати і навіть маніпулювати читачами», а, іноді, «впливати на політичний вибір та сприяти економічним доходам». Сьогодні поширення таких новин «може розраховувати на маніпулятивне використання соціальних мереж», що вчиняють неправдиві новини «вірусними». За словами Святішого Отця, дезінформація веде до «дискредитації іншого, його представлення як ворога», і це може «породжувати конфлікти».

Логіка змія та протиотрута правди

Далі Святіший Отець закликає всіх протидіяти неправдивій інформації та наголошує на важливості «освітніх ініціатив», що повинні допомагати викривати неправдиву інформацію, а не поширювати її несвідомо. Повертаючись до Книги Буття, Папа зауважує, що в основі неправдивих новин є «логіка змія», якого, деякою мірою, можна назвати «творцем перших неправдивих новин».

Спокусник, читаємо далі в посланні, «набирає достовірного вигляду» і намагається спокусити «неправдивими та спокусливими аргументами». За словами Його Святості, цей біблійний уривок вказує на те, що будь-яка дезінформація є шкідливою й довіра фальшивій інформації може мати катастрофічні наслідки.

«Той, хто говорить собі неправду і прислуховується до своєї брехні, – пише далі Папа, цитуючи Достоєвського, – доходить до того, що вже не здатен розрізнити ніякої правди». І тому правда є найрадикальнішою протиотрутою проти «вірусу обману». Святіший Отець підкреслює також, що звільнення від обману та налагодження стосунків з іншими – це два компоненти, які можуть вчинити «наші слова та жести правдивими, справжніми й надійними».

Папа зазначив також, що найкращим «антидотом проти брехні» не є стратегії, а люди, вільні від жадібності, готові слухати, і завдяки своїм зусиллям щирого діалогу дають виявлятися правді. В цьому контексті Папа вказав на відповідальність журналістів, які повинні бути «опікунами новин» і серед інформаційного вихору мусять пам'ятати, що в центрі новин мають бути люди, а не швидкість подавання новин і сенсаційність.

Журналістика миру

Послання Папи Франциска закінчується щирим закликом творити «журналістику миру». Він пояснює, що це не означає заперечувати наявність серйозних проблем, йдеться, швидше, про журналістику без лицемірності, таку, що не приймає неправду, галасливі заклики та гучні декларації, журналістику, «виконану людьми для людей», журналістику як «служіння», що дає голос тим, хто його не має.

Звернення завершується словами молитви святого Франциска з Асізі: «Дай нам розпізнати зло, яке просочується у спілкування й не веде до сопричастя», до яких Святіший Отець додав власні слова: «Там, де існує сенсаційність, дай нам застосовувати тверезість, щоб ми несли правду туди, де є обман».

Всесвітній день, впроваджений Другим Ватиканським собором

Всесвітній день суспільних комунікацій був встановлений Другим Ватиканським собором і відзначається в неділю перед П'ятидесятницею. Тема оголошується 29 вересня, коли Церква латинського обряду вшановує пам’ять святого Гавриїла, Небесного Покровителя телекомунікацій, а відповідне Папське послання оприлюднюється 24 січня, в день літургійного спомину святого Франциска Сальського, Небесного Покровителя журналістів.