Папа на Семінарі з інклюзивної економіки: ні «політиці відходів»
  • Нед, 13/07/2014 - 22:45

Знову поставити людину в центрі, щоб не впасти в антропологічний редукціонізм, що перетворює людей похилого віку, дітей та молоде покоління в відходи суспільства. З таким закликом Папа Франциск звернувся до учасників міжнародного семінару, присвяченого темі «Загальне благо на шляху до більш інклюзивної економіки». Ця зустріч пройшла 12 липня в Ватикані і була організована Папською радою Справедливість і Мир і Другим відділом Державного секретаріату.

Святіший Отець попередив, що сьогодні людина ризикує втратити свою реальну сутність, перетворюючись на щось інше і чуже своїй суті, - в елементарний інструмент. Під час обіду з ученими, фахівцями та представниками великих компаній Папа Франциск також підтвердив необхідність подолання «політики, соціології та відносин, які відкидають людину».

У наші дні людина вже не знаходиться в центрі і служить для чогось іншого; вона вже не є головною темою роздумів і центральним елементом суспільства, щоб розвивати своє мислення і виробляти власні рішення: вона втрачає свою людяність. З такими сильними і рішучими словами Папа Франциск звернувся до сучасного світу, де рішення виходять від економічних інтересів, а не від людини:

«Людина стає інструментом соціальної та економічної системи, в якій панує дисбаланс. Чого ще залишається чекати, коли людина втрачає свою людяність? Настає те, що на простій мові можна назвати позицією, соціологією та політикою «відходів». Все, що не служить цим цілям, стає відходами, тому що в центрі товариства не знаходиться людина!»

Тому необхідно, щоб людина повернулася в центр соціального середовища, «в саме серце думки і досліджень», - додав Папа Франциск. До всіх тих, хто вивчає економічні системи і працює в міжнародних організаціях і на великих підприємствах, Святіший Отець звернувся із закликом до порятунку людини:

"Відкинутими стають діти, - принаймні, тут, в Європі, - добре відомий рівень їх народжуваності. Відкинутими стають люди похилого віку, тому що вони ні для чого не придатні. І що тепер? Стає відкинутим ціле покоління молоді. Це дуже серйозно: 75 мільйонів молодих людей у віці до 25 років - без роботи. Це молодь, яка ні  не вчиться, ні не працює. Вона не вчиться тому, що не має ніякої для цього можливості; вона не працює тому, що для неї немає роботи. Це ще один з «відходів», і яким же буде наступний? Будь ласка, давайте вчасно зупинимося».