Папа на Святій Месі в Манілі: Бідні знаходяться у самому серці Євангелія
  • Птн, 16/01/2015 - 21:46

Зранку 16 січня в катедральному соборі філіппінської столиці Папа Франциск очолив Святу Месу, в якій, крім численних віруючих і паломників, взяли участь місцеві єпископи, священики, монахи, монахині і семінаристи. «Бідні знаходяться в центрі Євангелія, вони перебувають в самому серці Доброї Новини, - підкреслив у своїй проповіді Святіший Отець. – Якщо з Євангелія видалити бідних, то послання Христа неможливо буде зрозуміти».

Повідомляє російська сторінка Радіо Ватикану.

Звертаючись до чернецтва, і називаючи їх «посланцями Христа», Папа відмітив, що вони повинні бути першими, хто «відкидає світські перспективи» і приймає преображене Слово Боже. Монахи і монахині покликані беззастережно протистояти гордині, страху змін і «дрібним поступкам менталітету цього світу».

Всі християни, відмітив Папа Франциск, стоять перед  обличчям «величезної небезпеки – загрузнути в матеріалізмі, який може вторгнутися в наше життя і скомпрометувати наше свідчення. Тільки коли ми самі вдягнемось в бідність, позбавляючись від самовдоволення, ми зможемо ототожнити себе з найостаннішими серед наших братів і сестер. Тоді ми побачимо речі в новому світлі і зможемо чесно і порядно відповісти на покликання радикального проголошення Євангелія в суспільстві, яке звикло до виключення інших, поляризації і конфліктній нерівності».

«Церква на Філіппінах покликана впізнавати глибоко закорінені причини нерівності  і несправедливості і боротися з ними. Вони спотворюють вигляд філіппінського суспільства і різко контрастують з вченням Христа (…). Євангеліє кличе кожного християнина вести чесне життя в прихильності загальному благу (...). Але Євангеліє закликає християнські спільноти створити також «колообіг» порядності, сіті солідарності, здатні охопити суспільство, щоб преобразити його своїм пророчим свідченням».

Далі в своїй проповіді Святіший Отець звернув увагу на минуле країни і її культурне багатство:

«У той час, коли церква на Філіппінах збирається відзначати п’яте століття своєї євангелізації, ми відчуваємо вдячність за спадок багатьох єпископів, священиків і чернецтва минулих поколінь. Вони старались не лише проповідувати Євангеліє, і творити Церкву в цій країні, але й творити суспільство, натхненне євангельським посланням любові, пробачення і солідарності в служінні для спільного блага».

Звертаючись до молодих священиків і семінаристів, Папа Франциск закликав їх стійко продовжувати свою місію:

«Будьте близькі до молоді, яка живе в суспільстві, обтяженому убогістю і корупцією, - до молоді, яка опускає руки в спокусі покинути все, залишити школу і жити на вулиці. Проголошуйте красу і істину християнського подружжя в суспільстві, яке спокушається хаотичними поглядами на сексуальність, подружжя і сім’ю. Як вам відомо, ці реалії все частіше піддаються нападкам могутніх сил, які загрожують порушити творчий план Бога і передати істинні цінності, які надихали і надавали форму самому прекрасному в вашій культурі».

«Філіппінська культура, - сказав на завершення своєї проповіді Папа Франциск, - була сформована творчою вірою».