Папа на завершення року: Цього вечора переважає благодать і почуття вдячності…
  • Пон, 01/01/2018 - 11:28

«Сьогодні, складаючи подяку Богові, запрошую вас також висловити свою вдячність усім ремісникам спільного добра, які люблять своє місто не на словах, але ділами», – цими словами Папа Франциск підсумував свою проповідь, виголошену під час вечірні в базиліці Святого Петра у Ватикані, яку він відслужив у неділю, 31 грудня 2017 року. Богослуження завершилося виставленнням Найсвятіших Тайн та подячною піснею «Тебе, Бога, хвалимо», складаючи подяку Всевишньому за прожитий рік.

У світлі уривку з Послання святого Павла до Галатів, в якому, зокрема, читаємо: «Коли настала повнота часу, Бог послав Свого Сина», Святіший Отець зауважив, що це вечірнє богослужіння «дихає повнотою часів». Не тому, що це останній вечір календарного року, але «через те, що віра спонукає нас споглядати та відчути, що Ісус Христос, Слово, Яке стало тілом, надав повноту часові світу та людській історії».

«Першою, Яка досвідчила це почуття повноти, дарованої присутністю Ісуса, стала саме та “жінка”, від Якої Він “народився”. Мати втіленого Сина, Богородиця. Через Неї, так би мовити, вилилася повнота часу: через Її смиренне та повне віри серце, через Її тіло, повністю пронизане Святим Духом», – сказав Папа, додаючи:

«Від Неї Церква успадкувала й далі успадковує це внутрішнє відчуття повноти, що живить почуття вдячності, як єдину людську відповідь, гідну безмежного Божого дару. Глибока вдячність, яка, народжуючись із споглядання тієї Дитини, сповитої і покладеної в яслах, поширюється на все та на всіх, на увесь світ».

І саме в цій атмосфері, «створеній Святим Духом», як зауважив Святіший Отець, ми складаємо Богові подяку за рік, що добігає до завершення, визнаючи, що «все добро є Його даром». За його словами, також і час 2017 року, даний нам Богом «цілим і здоровим», ми, люди, різними способами зіпсували «ділами смерті, брехнею та несправедливістю».

«Війни є очевидним знаком цієї абсурдної та рецидивної гордості. Але ним є також всі малі та великі напади на життя, на істину, на братерство, що спричинюють різноманітні форми загальнолюдської, суспільної та екологічної деградації. Й за все це ми хочемо й повинні перед Богом, ближніми та створінням, взяти на себе відповідальність», – сказав Папа, зазначивши:

«Але цього вечора переважає Ісусова благодать та її відбиток в Марії. Переважає, отже, вдячність, що, як Єпископ Риму, відчуваю на серці, думаючи про людей, які з відкритим серцем живуть у цьому місті». У цьому контексті він висловив вдячність усім, хто кожного дня «малими але цінними жестами конкретно причиняється до добра Риму», а також батькам, вчителям та всім вихователям, які «формують дітей та підлітків з почуттям громадянської відповідальності, в дусі етики відповідальності, навчаючи їх почуватися частиною дійсності, що їх оточує, дбати та цікавитися нею».

«Такі люди, хоч і не потрапляють до новин, становлять більшість людей, які живуть у Римі. І чимало між ними перебувають в умовах економічної нужди, але вони не нарікають, не таять у серці образи та злобу, але кожного дня докладають зусилля для того, щоб виконати свою частку, необхідну для того, аби справи трохи покращилися», – підсумував Святіший Отець, заохотивши до вдячності всім будівничим спільного добра, «які не на словах люблять своє місто».

Після вечірні Папа Франциск вийшов на площу Святого Петра, щоб помолитися перед встановленим на ній різдвяним вертепом. По дорозі до вертепу, куди він прибув пішки, він вітався з численними вірними, які зібралися на площі, зупиняючись, зокрема, біля дітей та благословляючи їх.