Папа надав спеціальні повноваження Делегатові при Мальтійському Ордені
  • Срд, 27/10/2021 - 09:33

У вівторок, 26 жовтня 2021 р., у Ватикані оприлюднено листа Папи Франциска на ім’я кардинала Сільвано Томазі, його Спеціального Делегата при Суверенному Лицарському Ордені святого Івана Єрусалиму, Родосу та Мальти, яким він надав йому додаткові повноваження з огляду на процес реформування та оновлення Ордену, а також продовжив мандат Брата Марка Луццаґо, Місцеблюстителя Великого Магістра.

На дорозі оновлення

Святіший Отець з вдячністю відзначає позитивні кроки, здійснені в тому, що стосується духовного та морального оновлення Ордену, а також процесу осучаснення Конституційної Хартії та Мальтійського Кодексу. За словами Папи, для того, щоби розпочата праця могла принести плоди, необхідно, щоб «надзвичайна генеральна капітула була проведена в умовах, які сприятимуть забезпеченню необхідного оновлення в житті Ордену».

Продовження повноважень

«З огляду на це, отже, я вирішив продовжити мандат Брата Марка Луццаґо на уряді Місцеблюстителя Великого Магістра відтепер аж до завершення надзвичайної генеральної капітули та подальшого обрання нового Великого Магістра Великою Державною Радою», – пише Папа, додаючи, що для того, аби ця важлива справа оновлення тривала, кардинал Томазі, як його Спеціальний Делегат, має всі необхідні повноваження для прийняття рішень щодо питань, які можуть виникнути під час виконання довіреного доручення. Йдеться, зокрема, про повноваження брати на себе аспекти звичайного управління Орденом, якщо необхідно, то надавати звільнення від приписів актуального законодавства та вирішувати всі внутрішні конфлікти «ex auctoritate Summi Pontificis» (авторитетом Святішого Отця).

Прямуючи до капітули

З огляду на наступну надзвичайну генеральну капітулу, Папа надає своєму Спеціальному Делегатові такі повноваження: скликати надзвичайну генеральну капітулу на дату, яку він визначить, і бути її співголовою; визначити спеціально для цього випадку регламент щодо складу та проведення надзвичайної генеральної капітули, затвердити Конституційну Хартію та Мальтійський Кодекс, подбати про оновлення Суверенної Ради відповідно до нових нормативних текстів, скликати Велику Державну Раду для обрання Великого Магістра.

«Я не сумніваються, що ввесь Орден, на кожному рівні, охоче співпрацюватиме з Вами в дусі справжньої слухняності та пошани», – пише Святіший Отець до кардинала Сільвано Томазі, скеровуючи слова підбадьорення для всього Ордену та волонтерів, які в різних частинах світу чинять діла милосердя, зберігаючи вірність завданням Ордену, якими є захист віри та служіння бідним і найслабшим.

Мальтійський Орден

Суверенний Лицарський Орден Госпітальєрів святого Івана Єрусалиму, Родосу і Мальти, заснований в ХІ сторіччі в Єрусалимі, є суб’єктом міжнародного права та мирянським католицьким Орденом. Його місія полягає в тому, щоби свідчити віру та служити убогим та хворим. Сьогодні він діє, в основному, в сфері надання медичної, соціальної та гуманітарної допомоги, здійснюючи свою діяльність у понад 120 країнах світу.

Після того, як 29 квітня 2020 р. відійшов до вічності попередній Великий Магістр Ордену, 8 листопада 2020 р. Велика Державна Рада обрала Брата Марко Луццаґо Місцеблюстителем Великого Магістра. Згідно з конституцією, мандат Місцеблюстителя триває один рік, під час якого він має ті самі повноваження, що й Великий Магістр, а перед завершенням цього періоду він повинен скликати Велику Державну Раду. Беручи до уваги процес оновлення законодавства Ордену, Папа вирішив продовжити тривалість цього мандату, щоб обрання нового очільника відбувалося по завершенні конституційної реформи.