Папа: Надія – це «паливо» християнського життя
  • Птн, 16/12/2016 - 08:37

Надія – це «паливо» християнського життя, що дозволяє нам щодня прямувати вперед, наголосив Папа Франциск вітаючи у четвер 15грудня 2016 року хворих дітей, їхні родини, медичний персонал з своїми дітьми, медсестер, студентів, ченців і черниць, членів харитативних асоціацій, співпрацівників та волонтерів ватиканської педіатричної лікарні «Дитятка Ісуса». Святіший Отець прийняв їх у залі імені Папи Павла VІ у Ватикані, закликаючи плекати надію, дякувати Господеві за те, що вказав нам шлях, що веде до зрозуміння сенсу власного існування.

Серед сотень присутніх дітей, які отримують медичну допомогу у Ватиканській педіатричній лікарні «Дитятка Ісуса»  – «Bambino Gesù», були діти з усього світу, включаючи  дітей з України, а серед волонтерів –  семінаристи та священики Папської Колегії святого Йосафата, що надають безпосередню підтримку українським родинам та дітям, які приїжджають сюди на лікування.   Загально у зустрічі брали участь маленькі пацієнти з понад п’ятнадцяти країн світу, серед них і діти  з Центральноафриканської Республіки, де лікарня «Дитятка Ісуса» підтримує спеціальний проект співпраці, як і з Йорданії та Палестини, які протягнули руку, щоб надавати медичну допомогу дітям-біженцям з Сирії та Іраку.

Аудієнцію з Святішим Отцем відкрила президент Ватиканської педіатричної лікарні професор Марієлла Енок, яка розповіла про те, як лікарня має розгорнуту систему співпраці, долаючи регіональні та національні кордони, з медичними центрами в бідніших регіонах Італії та співпрацюючи з численними міжнародними місіями в країнах, які розвиваються. Вона пояснила, що на сьогоднішній день Ватиканська педіатрична лікарня надає медичну допомогу та передає досвід у 12 країнах в найбідніших регіонах світу.
Потім Папа Франциск вислухав питання, які йому поставила медсестра Валентина Ванці, вернення, зроблене Діно Панталеоні, який понад 35 років працює санітаром у цій лікарні, прислухався до слів Серени Антонуччі, яка дитиною була онкопацієнтом цієї лікарні, та до сумнівів Луки Адріані, студента медичного факультету.

Папа Франциск, насамперед, звернувся до Валентини, яка поставила важке й велике питання про те, чому вмирають діти. «У мене немає відповіді на це питання, – сказав Святіший Отець – Думаю, що буде добре, якщо це питання залишиться відкритим. Навіть Ісус не відповідав словами перед обличчям деяких випадків, які тоді ставались, невинних, які страждали в трагічних ситуаціях. Ісус не виголошував проповідей, ані теоретичний доповідей. Це можна було зробити, але Він так не зробив. Живучи серед нас, Він не пояснив чому існують страждання. Навпаки, Ісус вказав нам шлях, що веде до надання сенсу також і цьому людському досвідові: Він не пояснив чому ми страждаємо, але з любов’ю переносячи страждання, вказав нам, кому воно жертвується. Не чому, але задля кого. Він пожертвував життя задля нас і цим даром ми спасенні».

Його Святість додав, що найкраще можемо супроводжувати страждаючу дитину, виявляючи їй любов, близькість, молитися разом і плакати разом, споглядаючи на розп’ятого Ісуса. Він наголосив, що надія – це «паливо» християнського життя , що дозволяє нам щодня прямувати вперед, жити як вдячні люди, як Божі діти, прості й радісні.

А відповідаючи для Діно, багатолітнього санітара, Папа вказав на цінність «малих діл», пам’ятаючи, що Ісус не був могутнім і владним, але народився слабким і тендітним дитятком. Більшість отих «малих діл», здається не приносять видимих результатів, бо сучасна ментальність вимагає видимості та негайних успіхів. Але кожен жест у житті є важливим, є зерном, яке проростає, квітне й дає плоди.

Святіший Отець скористався нагодою, щоб застерегти від спокуси перетворити лікарні в місця, де ведеться бізнес, де лікарі та медсестри займались би використовуванням пацієнтів.

 Для Луки,  що розпочинає свій професійний шлях у дитячій лікарні, Святіший Отець порадив не залишати своїх мрій, намагатись їх здійснювати, ніколи не припиняти робити добро ближнім, не втомлюватись жити християнським життя.
І, нарешті, для Серена, колишнього онкологічного пацієнта лікарні, яка тепер вчиться в медичному університеті, щоб стати лікарем, Папа наголосив на важливості особливої ​​сили й радості тих, хто присвячує своє життя і свої таланти для інших: «Це дар», – сказав Святіший Отець.

«Служити, дарувати, любити, – на це вказав наприкінці своє промови Папа Франциск, – щоб кожен день був таким, як цього бажає Господь».

Згадаємо, що ватиканська педіатрична лікарня «Дитятка Ісуса» - «Bambino Gesu» в Римі  була заснована родиною Сальвіяті у 1869 році, як перша в Італії дитяча лікарня, а 1924 року її подаровано Апостольській Столиці і вона відома як «лікарня Папи». Лікарня «Дитятка Ісуса» тепер є найбільшою педіатричною лікарнею та педіатричним науково-дослідним центром у Європі.