Папа: Нам не зашкодить поплакати разом з Господом
  • Нед, 29/03/2020 - 13:08

Очоливши недільне Євхаристійне Богослужіння в каплиці «Дому святої Марти», Папа Франциск закликав молитись за тих, які сьогодні плачуть, випрошуючи для них у Господа Його щедрої благодаті.

«Думаю про численних осіб, які плачуть: людей ізольованих, людей на карантині, самотніх осіб похилого віку, госпіталізованих та людей в інтенсивній терапії, батьків, які розуміють, що оскільки немає зарплати, вони не зможуть прогодувати своїх дітей. Багато людей плачуть... Також і ми з усього серця їх супроводжуємо. І нам не зашкодить трохи поплакати з Господом, Який плаче над Своїм народом», – цими словами Глава Католицької Церкви розпочав Святу Месу з нагоди 5 Неділі Великого Посту, яку він 29 березня 2020 р. відслужив у каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані.

Плач Ісуса

Розпочинаючи свою проповідь, Єпископ Риму зазначив, що Ісус мав друзів, з якими був у близьких стосунках, яких любив і яким більше довіряв. Досить часто Господь їх відвідував, перебував у них вдома; як ось у домі Лазаря та його сестер Марти і Марії. Він відчував біль Своїх друзів, співчував їм у їхніх болях та хворобах. Христос, дізнавшись про хворобу і смерть Свого друга Лазаря, прибув до його дому і, глибоко переживаючи цю ситуацію, запитав: «Де ви його поклали?» І, як розповідає євангелист, Ісус заплакав.

Також і в іншому місці Євангелія розповідає нам про те, що Господь плакав: це був Його плач над Єрусалимом. Скільки ніжності є у цьому плачі, адже Христос плаче з любові, з усього серця, Він плаче з тими, хто плаче. Можливо Ісус плакав також з інших причин і нагод, однак, про це святі євангелисти нам нічого не розповідають.

Плач з любові

Далі Святіший Отець підкреслив, що Ісус розчулюється, бо не може дивитись спокійно на те, як інші плачуть. Його очі – це Його серце, яким Він дивиться на людей, що страждають. Сьогодні, перед світом, який стільки страждає, перед людьми, які, перед багатьма людьми, які терплять від наслідків цієї пандемії, Папа закликає запитати у себе самих: «Чи ми здатні плакати, як, без сумніву, зробив би це сьогодні Ісус?». Хоча, Він, очевидно, плаче сьогодні… «Чи наші серця є схожим до серця Ісуса?». Якщо ми не здатні перейнятись болем інших, співстраждати з іншими у їхніх терпіннях, прийняти до нашого серця біль іншої людини, то необхідно просити Бога благодаті бути здатними плакати разом з Ним, з Його народом, що саме тепер страждає.

«Сьогодні плаче багато людей. І ми, з цього вівтаря, від цієї жертви Ісуса, Ісуса, Який не соромився плакати, просимо благодаті сліз. Нехай ця неділя стане для всіх нас своєрідною неділею плачу», – закінчив проповідь Папа Франциск.