Папа напередодні "Ангел Господній": любов - та віра, яку Петро і Павло отримали від Ісуса і дали Церкві
  • Суб, 29/06/2013 - 22:11

29 червня  з нагоди торжества Петра і Павла Святіший Отець зустрівся з багатьма віруючими, присутніми на площі св. Петра. Серед них найбільші групи паломників представляли ті країни, з яких прибули архиєпископи митрополити, яким Франциск вручив сьогодні під час Літургії паллій. Їх Папа вітав особливим способом. У своєму зверненні до віруючих, зібраних на площі, і всіх християн світу через радіо і телебачення, Папа не забув і про верховноапостольного Андрія.
У своєму привітанні Понтифік зазначив основу сьогоднішнього свята Петра і Павла. "Дорогі брати і сестри! Сьогодні, 29 червня, торжество святих апостолів Петра і Павла. Особливе торжество для Римської Церкви, заснованої на мучеництві цих двох апостолів. Але це теж велике свято для всієї Вселенської Церкви, тому що весь Божий народ зобов'язаний їм за дар віри. Петро був першим, хто визнав Ісуса – Христом, Сином Божим. Павло поширив це оголошення на весь греко-римський світ. Обидва апостоли прибули до Риму і пролили тут свою кров за віру через Божественне Провидіння. Тому Римська Церква відразу спонтанно стала точкою відліку для всіх Церков, що виникли з цілого світу. Не завдяки імперській владі, але завдяки силі страждання, свідченням, даним у Христі! Глибоко замислившись, бачимо, що тільки любов Христова народжує віру і направляє Церкву вперед.
Подумаймо про Петра. Якщо визнав свою віру в Ісуса, зробив це не завдяки людським здібностям, але тому, що був охоплений Милістю, яку Христос пробудив в ньому, любов'ю, яку відчував у Його словах і бачив у Його жестах. Ісус безпосередньо своєю особистістю був – любов'ю Божою! Те ж відбулося і з Павлом, але іншим чином. Павло в молодості був ворогом християн, але коли Воскреслий Христос закликав його на дорозі до Дамаску, життя його змінилася. Він зрозумів, що Ісус не помер, але живий, і любить його, свого ворога! Ось тут ховається почуття милосердя, прощення Боже в Ісусі Христі – це є добра звістка, Євангеліє, яке Петро і Павло випробували особисто і за яке віддали життя.
Дорогі брати, яка радість: вірити в Бога, Який є любов'ю вповноті, ласкою – це є та віра, яку Петро і Павло отримали від Ісуса і дали Церкві. Подякуємо Господу за цих двох славних свідків і, як вони, віддаймося  Христовій волі. Пригадаймо також, що Симон-Петро мав брата, Андрія, який розділив з ним досвід віри в Ісуса. Більше того, Андрій зустрів Ісуса швидше від Симона, відразу сказав про це братові та привів його до Ісуса. Мені це особливо приємно згадати тому, що в Римі присутня делегація Константинопольського православного Патріархату, який має своїм опікуном Андрія. Усі разом посилаємо наше сердечне вітання Патріарху Варфоломію I і молимося за нього і Церкву.Помолімся за архиєпископів митрополитів Церкви з різних країн світу, яким щойно вручив паллій – символ єдності".
Після спільної молитви "Ангел Господній" Папа вітав окремі групи віруючих, які прибули на площу св. Петра на це торжество.

За матеріалами: http://be.radiovaticana.va