Папа написав листа Путіну в справі Сирії
  • Чтв, 05/09/2013 - 15:52

Папа Франциск написав листа до президента Росії Владіміра Путіна. У ньому, з нагоди початку саміту «Великої двадцятки», Святіший Отець просить п. Путіна, котрий цього року очолює групу 20 найвпливовіших країн світу,знайти мирне розв’язання ситуації в Сирії. Про це повідомили в Апостольській Столиці.   На думку Папи, силове втручання було б безрезультативним.

 

 

 

Високоповажному

панові Володимиру Путіну

Президентові Російської Федерації

 

У цьому році Ви маєте честь і відповідальність очолити зустріч групи Двадцяти найбільших економік світу. Мені відомо, що Російська Федерація брала участь у цій Групі з моменту її створення, і що вона завжди відігравала позитивну роль у розвитку ефективного і відповідального управління світовими фінансами, глибоко враженим кризою 2008 року.

У нинішньому, найвищою мірою взаємозалежному контексті, є нагальна необхідність у глобальній фінансовій структурі з її власними справедливими і чіткими правилами, щоб зробити світ справедливішим і братнім, в якому можна було б подолати голод, забезпечити всіх гідною роботою і житлом, а також базовим медичним обслуговуванням. Ваше головування в G20 в цьому році прийняло на себе зобов'язання консолідувати реформу міжнародних фінансових організацій і досягти консенсусу з фінансових стандартів, що відповідають сьогоднішнім обставинам. Однак, світова економіка зможе реально розвиватися лише в тій мірі, в якій вона буде в змозі дозволити вести гідне життя всім людям, починаючи від найстарших до ще не народжених дітей, не тільки громадянам держав-членів G20, але кожному жителеві Землі, навіть тим, хто перебуває в екстремальних соціальних ситуаціях або у найвіддаленіших місцях.

Для населення землі озброєні конфлікти завжди були умисним запереченнм міжнародної гармонії та створювали глибокі поділи і завдавали глибоких ран, що потребували довгих років для залікування, – пише Святіший Отець до Владіміра Путіна. – На жаль, багато збройних конфліктів щоденно продовжують завдавати шкоди сучасному світові драматичними образами злиднів, голоду, хвороб та смерті. Без миру не може бути й мови про якийсь економічний розвиток. Насильство ніколи не породжує мир – необхідну умову для розвитку.

На зустрічі глав держав і урядів Двадцяти найбільших економік, що представляють дві третини населення світу і 90% світового ВВП, міжнародна безпека не є її головною ціллю. Проте, зустріч, звичайно, не зможе обійти увагою ситуацію на Близькому Сході і, особливо, в Сирії. З жалем і болем доводиться констатувати, що з самого початку конфлікту в Сирії в дію вступило занадто багато корисливих інтересів, фактично перешкоджаючи пошуку рішення, яке дозволило б уникнути безглуздої бойні, що розгортається в даний час. Лідери «Великої двадцятки» не можуть залишатись байдужими до драматичної ситуації улюбленого сирійського народу, яка триває вже занадто довго, і навіть ризикує принести ще більші страждання регіону, який вже перетерпів чвари і потрбує миру. До присутніх на зустрічі лідерів, до кожного з них, я висловлюю сердечний заклик допомогти знайти шляхи для подолання конфліктних позицій, а також відкласти в сторону марне прагнення військового вирішення. Натомість закликаю до відновленого прагнення віднайти, з відвагою і рішучістю, мирне рішення шляхом діалогу та перемовин учасників, за одноголосної підтримки міжнародної спільноти. Більше того, усі уряди мають моральний обов’язок зробити усе можливе для забезпечення гуманітарної допомоги тим, хто страждаєчерез конфлікт, як в країні, так і за її межами.

Пане Президенте, надіючись, що ці думки стануть важливим духовним внеском у вашу зустріч, я молюсь, щоб результат праці «Великої двадцятки» на цю тему був успішним. Прошу про надмір благословення для Самміту у Санкт-Петербурзі, для учасників та громадян країн-учасниць, а також на працю і зусилля президентсва Росії у «Великій двадцятці» у 2013 році.

Висловлюючи прохання до Вас молитися за мене, я користуюся цією можливістю, щоб запевнити Вас, пане Президенте, в моїй глибокій повазі.

 

З Ватикану, 4 вересня 2013

Фрациск