Папа написав листа щодо вшанування першого парагвайського святого
  • Срд, 13/11/2013 - 12:55

До численних святих, які пішли за прикладом Христа Доброго Пастиря, що віддав своє життя за овець, належать також троє мучеників – єзуїтів початку сімнадцятого століття, євангелізаторів Парагваю. Саме зараз  закінчується паломництво їхніх мощей, що охопило всю країну.

Про це Папа написав у листі до свого спеціального делегата на закінчення святкування, що відбудеться у Асунсьйоні в п'ятницю, 15 листопада. Франциск призначив делегатом до Парагваю колишнього префекта Конгрегації у справах духовенства кардинала Клаудіо Хуммеса. Бразильський кардинал, як підкреслив Папа, є його надійним другом і вірним співробітником його попередників.

Роха Гонсалес де Санта-Крус був першим святим, що народився у Парагваї, а Альфонсо Родрігес і Жан дель Кастілло прибули туди з Іспанії з місійними планами, – нагадав Папа. Ці священики Товариства Ісуса проповідували спасіння в Христі для тамтешнього населення, створюючи редукції. Це були поселення, які єзуїти заснували для індіанців у Парагваї і багатьох сусідніх країнах, включаючи Бразилію. Вони дбали не лише про релігійну формацію для індіанців, а й загальну освіту та поліпшення умов життя людей в цілому.
Ці три єзуїти 1628 склали свідчення віри своєю кров'ю, вони померли мученицькою смертю через змову, яку проти них зорганізував вождь-шаман.

Чверть століття тому їх проголосив святими Іван Павло II, коли відвідав Парагвай. «Я той, хто ще більше відчуває їхню близькість, хочу вшанувати їх та заохотити до розвитку їхнього культу», – пише Святіший Отець до кардинала Хуммеса. Франциск вказує на те, що закінчення паломництва в Парагваї збіглося не тільки з річницею канонізації, а й з Роком Віри.

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va