Папа: не біймося відмовитися від чогось задля того, щоб іти за Ісусом
  • Пон, 23/01/2023 - 10:20

Щоб по-справжньому іти за Ісусом і реалізуватися в житті, ми повинні навчитися залишати менш важливі речі. Про це роздумував Папа Франциск перед молитвою «Ангел Господній» в Неділю Божого слова.

Після Святої Меси з нагоди Неділі Божого слова, Папа Франциск 22 січня 2023 р. опівдні вдруге зустрівся з паломниками, очоливши проказування молитви «Ангел Господній». Коментуючи євангельську розповідь про покликання апостолів, він зупинився на тому, що вони «залишили все, щоб іти за Ісусом». Як читаємо в Євангелії від Матея, «вони негайно залишили сіті та пішли за Ним».

Раніше або пізніше

Зауваживши, що деякі з цих учнів вже знали Ісуса раніше завдяки Іванові Хрестителеві, тепер же Він прийшов туди, де вони працювали, «бо завжди шукає нас». Це «момент вирішальної зустрічі з Ісусом». І відтоді вони підуть за Ним, а щоб зробити це – залишають. «З Ісусом завжди так», – мовив Святіший Отець, пояснюючи, що все може розпочатися із того, що в якийсь спосіб помічаємо Його привабливість, можливо, завдяки іншим. Далі це пізнання може стати більш особистим, запалити світло в серці. «Але раніше або пізніше настане момент, коли необхідно залишати, щоби йти за Ним», – підкреслив Наступник святого Петра, вказуючи на те, що тоді потрібно вирішувати, чи «залишу деякі гарантії та вирушу в нову пригоду, а чи залишатимуся там, де перебуваю?». «Це вирішальний момент для кожного християнина, бо на карті стоїть сенс усього іншого. Зустріч з Ісусом: що роблю я? Чи залишу свій егоїзм, наприклад, аби йти за Ним, а чи залишуся замкнутим у собі? На карті стоїть усе інше. Якщо не знайдеться мужності пуститися в дорогу, існує ризик залишитися глядачами свого життя та половинчасто жити вірою», – сказав він.

Розмаїття зречень

Отож, перебування з Ісусом вимагає «мужності залишити». Але що саме? Насамперед, як зазначив Папа, наші гріхи та вади, «що немов якір прив’язують до берега й не дають відплисти на глибінь». Однак, потрібно також облишити все те, що не дає нам жити повноцінно, тобто «страхи, егоїстичні обрахунки, гарантії». Слід також відмовитися від «часу, що витрачається на багато непотрібних речей». Папа назвав прекрасним «залишити все це», щоби прийняти ризик служіння, або ж присвятити час молитві, «зростаючи в дружбі з Господом». Він вказав на молоду сім’ю, що «залишає спокійне життя, щоби відкритися на непередбачувану та прекрасну пригоду материнства і батьківства», адже хоч це вимагає жертовності, «вистачить погляду на дітей, аби збагнути що вартувало облишити певні ритми та зручності». Чи певні професії, як от медичні, що спочатку вимагають багато жертовності в навчанні, а далі – в служінні хворим.

«Загалом, щоби життя було реалізованим, потрібно прийняти виклик залишити. До цього Ісус сьогодні запрошує кожного з нас», – мовив Святіший Отець, а тоді заохотив слухачів замислитися над тим, чи пам’ятаємо про зустріч з Ісусом, і про те прекрасне, що трапилося в нашому житті, коли ми залишили менш важливі речі. Або що заважає нам по-справжньому сказати “так” Господеві. «Нехай же Пресвята Марія допоможе нам сказати, як і Вона, повне “так” Богові, зуміти щось залишити, щоби ще краще іти за Ним», – побажав Папа, закликавши: «Не бійтеся залишати, якщо це задля того, щоб іти за Ісусом».