Папа: Не біймося зустрічі з Христом в особі убогого та мігранта
  • Суб, 16/02/2019 - 19:25

Зосередження на собі самих, що вже є знаком поразки, посилює наш страх перед іншими. Проповідуючи під час Святої Меси в центрі прийняття мігрантів у містечку Сакрофано, якою відкрилася зустріч «Вільні від страху», Папа Франциск нагадав про те, що зустріч з іншим – це зустріч з Христом. Згаданий захід, що триватиме від 15 до 17 лютого, зібрав спільноти й родини, які дбають про прийняття та підтримку мігрантів і біженців.

Не бійтеся!

Святіший Отець звернув увагу на те, що провідною думкою літургійних читань, обраних для цього богослуження, є заклик не боятися. В розповіді з Книги Виходу йшлося про тривогу ізраїльтян на березі Червоного моря, до яких наближалося фараонове військо. Чимало вважали, що краще залишитися в рабстві, ніж померти в пустелі. Але Мойсей закликав народ не боятися, бо з ними Господь. «Ізраїль покликаний поглянути поза негаразди сьогодення, подолати страх і покласти повну надію на спасенну й таємничу дію Господа Бога», – зауважив проповідник.

Уривок з Євангелії, натомість, представляє учнів у човні серед бурхливих хвиль, що злякались приходу Вчителя, Який ступав по воді, думаючи що це привид. Вони Його не впізнали, але Він заспокоює: «Не бійтеся, це я!». А рятуючи Петра, який потопав, мовив: «Маловіре, чому засумнівався?».

Страх спокушає повернутися до неволі

За словами Папи, перед обличчям різних сучасних проявів несправедливості та зла, також і ми, подібно до Ізраїльського народу, «спокушувані полишити свої мрії про свободу». Наш страх перед ситуаціями, що здаються безвихідними, є справедливим. І коли ми «не відчуваємо Божої присутності та неспроможні вручити себе Його провидінню», не вистачить слів провідника чи пророка, аби нас заспокоїти.

«Таким чином, замикаємося у собі самих, у наших слабких людських забезпеченнях, в колі людей, яких любимо, в своїй заспокійливій рутині. Врешті, відмовляємося від подорожі до обіцяної землі, щоб повернутися до єгипетського рабства», – сказав Папа, підкреслюючи, що це «зосередження на собі самих, яке є знаком поразки, посилює наш страх перед “іншими”, перед незнайомцями, маргіналізованими, чужинцями».

Відмова від зустрічі не є людяним актом

Як зауважив Глава Католицької Церкви, страх є справедливим, також і тому, що «бракує приготування до цієї зустрічі». Нелегко ввійти в становище іншої людини, відмінної від нас, тому «відмовляємося від зустрічі та зводимо бар’єри» з метою захисту. Однак, «відмовлятися від зустрічі не є людяним».

«Ми покликані перемогти страх, щоб відкритися на зустріч. І щоб зробити це, не вистачить раціональних виправдань та статистичних розрахунків», – наголосив Святіший Отець, ще раз вказуючи на те, що в основі впевненості Мойсея, який закликав не боятися, було уповання на Бога.

Господь простягає Свою руку

Зустріч з іншим – це також зустріч з Христом, про що Він Сам нам сказав, стверджуючи: «Все, що зробили одному з Моїх братів найменших, ви Мені зробили». «Це дійсно Він, хоч нашим очам важко розпізнати Його: в порваному одязі, із брудними стопами, деформованим обличчям та тілом, вкритим ранами, неспроможний говорити нашою мовою… Також і ми, як і Петро, можемо зазнати спокуси, щоб випробувати Ісуса, просити Його про знак. І, після кількох непевних кроків до Нього, знову стати жертвами власного страху», – вів далі проповідник, підкресливши, що Господь не залишає нас, навіть тоді, коли ми є «маловірами», й простягає Свою руку, щоб нас спасати.

Вдячність і взаємоподіл радістю спасіння

За словами Папи, якщо інтерпретація нашого сьогодення в такому ключі є дійсною, ми повинні «почати дякувати тим, які створили нам нагоду для цієї зустрічі», тобто, «іншим», які стукають до наших дверей. «А той, кому вистачило сил визволитися від страху, хто зазнав радості цієї зустрічі, той сьогодні покликаний звіщати її з покрівель, звіщати відкрито, щоб допомогти іншим вчинити так само, відкриваючись на зустріч з Христом і Його спасінням», – підсумував Святіший Отець.