Папа: Не боятися світу, а бути сіллю та світлом для ближніх
  • Нед, 09/02/2020 - 14:37

«Ісус заохочує нас не боятися жити в світі, хоч у ньому й зустрічаються обставини конфлікту та гріха». Цими словами Папа Франциск підсумував свої роздуми, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 9 лютого 2020 р., Христові слова, сказані до учнів: «Ви – сіль землі […]. Ви – світло для світу». Йдеться про «мову символів», якими Спаситель пропонує послідовникам критерії для того, як «переживати присутність у світі та свідчити».

Стійкі свідки, що запобігають псуванню

Першим образом є сіль. Як підкреслив Святіший Отець, сіль – це речовина, яка «додає смаку» та «консервує, зберігає від псування». Таким чином, Христовий учень покликаний «віддаляти від суспільства небезпеку, корозійні паростки, що отруюють життя людей». Йдеться про те, щоби бути стійкими перед обличчям гріха та морального занепаду, «свідчачи цінності чесності й братерства», не піддаючись світським ілюзіям «кар’єризму, влади та багатства».

«Сіллю є учень, який, незважаючи на щоденні падіння, бо всі ми їх маємо, підводиться з пилу своїх помилок, мужньо й терпеливо наново розпочинаючи кожного дня шукати діалог і зустріч з іншими. “Сіллю” є той учень, який не шукає схвалення та аплодисментів, але докладає зусилля для того, щоби бути смиренною та конструктивною присутністю, зберігаючи вірність навчанню Ісуса, Який прийшов у світ не для того, щоб Йому служили, але щоб служити», – сказав Папа, підкреслюючи, що цього сьогодні «дуже потрібно».

Активні, допомагаючи відчути Божу любов

Далі Христос каже учням, що вони є «світлом для світу». Святіший Отець зауважив, що світло розсіває темряву й дає змогу бачити. Ісус є світлом, що «прогнало пітьму», але темрява ще залишається як у світі, так і в окремих особах. Тож завданням християнина є «розвіювати її», дбаючи про сяяння Ісусового світла, звіщаючи Євангеліє. Йдеться про випромінювання, «що може походити також і з наших слів», але повинно, насамперед, випливати «з наших добрих діл».

«Учень та християнська спільнота є світлом у світі, коли скеровують інших до Бога, допомагаючи кожному відчути Його доброту та милосердя. Ісусів учень є світлом тоді, коли вміє жити вірою поза обмеженими місцями, коли причиняється до викорінювання упереджень, обмов, до того, щоб у ситуації, пошкоджені лицемірством і брехнею, проникало світло істини», – мовив Наступник святого Петра, наголошуючи, що йдеться не про наше, але про Ісусове світло.

Покликані уприсутнювати Ісуса

«Ісус запрошує нас не боятися жити в світі, навіть якщо в ньому, іноді, зустрічаються обставини конфлікту та гріха. Перед обличчям насильства, несправедливості й утисків, християнин не може замикатися у собі самому чи ховатися в безпеці власної огорожі, також і Церква не може замикатися у собі, не може полишити свою місію євангелізації та служіння», – наголосив на завершення Папа Франциск, нагадуючи, що Церква є «паломничаючою спільнотою, яка покликана продовжувати в історію спасенну присутність Ісуса Христа», й побажав:

«Нехай же Пресвята Діва допоможе нам бути сіллю та світлом між людьми, несучи всім життям і словом Добру Новину Божої любові».