Папа: Не чинімо спротиву Божому милосердю
  • Втр, 06/10/2015 - 17:27

На прикладі святого пророка Йони Папа Франциск закликав остерігатися затверділого серця, яке не дозволяє увійти Божому милосердю. Коментуючи у вівторок, 6 жовтня 2015 р., під час ранкової Святої Меси в «Домі святої Марти» читання зі Старого Завіту, він закликав не чинити спротиву Господньому милосердю, протиставляючи йому свої переконання чи переліки заповідей.

У Старому Завіті читаємо розповідь про Йону, якого Господь послав проповідувати у грішному місті Ніневії, призначеному на загибель. Пророк спочатку відмовився і намагався втекти від цього завдання, але згодом послухав Божого наказу, внаслідок чого місто принесло плоди покаяння та було врятоване. Це, у свою чергу, обурило пророка, який почав дорікати Господеві.

Папа зауважив, що цю історію можна поділити на три розділи: першим є «спротив місії», другим – «слухняність, яка чинить чуда», третім – «спротив Божому милосердю». «О Господи! Хіба ж не це я говорив, бувши ще у моїй країні? Тому ж я й утік був на початку; знав бо, що ти – Бог милостивий і милосердний», – каже пророк, вболіваючи над тим, що він добре виконав свою роботу, а Бог простив. Для нього, за словами Святішого Отця, важливішими були його проповідь та його бачення, через що його серце «закрилося на Боже милосердя».

«Цю драму, – сказав Наступник святого Петра, – також переживав Ісус, спілкуючись із законовчителями, які не розуміли, чому Він не дозволив каменувати жінку-перелюбницю, чому сідав за стіл з митарями та грішниками. Вони не розуміли милосердя».

Підкресливши, що «там, де Господь – там милосердя», зважаючи на наближення Року Милосердя, Папа Франциск заохотив молитися за те, «щоб Господь Бог допоміг нам зрозуміти, яким є Його серце, що означає милосердя, що означають Його слова: Я милосердя прагну, а не жертви».