Папа: не дозволити, щоб віра перетворилась в ідеологію
  • Втр, 08/10/2019 - 21:36
Господь наближається до людської дійсності з милосердям, бо Він прийшов спасти а не засудити. На це вказав Папа, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у Ватикані.

Проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у вівторок 8 жовтня 2019 року Папа Франциск прокоментував перше літургійне читання цього дня. Ним був уривок з книги пророка Йони, читання якого розпочалось у понеділок і завершиться в середу. В ньому описані конфліктні стосунки між Богом та пророком Йоною. Святіший Отець пригадав попередній уривок, в якому розповідається про перший поклик пророка, якого Господь хоче послати до міста Ніневії, аби його навернути. Але Йона не послухався Божого наказу й подався в інший бік, далеко від Господа, бо це завдання здавалось йому надто важким. Він відправився кораблем у Таршіш, але під час шторму, викликаного Богом, його викинули в море, як винуватого в цьому нещасті. Його проковтнув кит і після трьох днів і ночей викинув його на берег. «Ісус, – сказав Папа – використав постать Йони в нутрі кита як образ Свого Воскресіння».

Побачивши навернення, Господь змінив думку

У першому читанні у вівторок йде мова про другий поклик Йони: Бог знову звертається до нього й цим разом Йона підкоряється, йде до Ніневії, і люди вірять його слову й прагнуть навернутись настільки, що Господь міняє думку й вирішує не карати їх, як погрожував це зробити. «Історія Йони – наголосив проповідник, – це історія впертої людини, яка спочатку відмовляється, а потім добре виконує доручене їй діло». Папа відзначив, що Йона розсердився на Бога, Який, на його думку, занадто милосердний. Єпископ Риму вказав, що в середу буде прочитаний дальший уривок з цієї старозавітної книги, в якому прозвучить скарга Йони, який вважає, що краще померти, ніж бути Божим пророком.

Обурення Йони Божим милосердям

Йона, обурений Божим милосердям до мешканців Ніневії, пішов з міста, збудував собі хатинку й сів, визираючи, що станеться з містом. Тоді Господь виростив поруч із ним кущ, що давав тінь. Але незабаром Бог вчинив так, що рослина всохла і Йона знову обурився на Господа. «Тобі шкода рослини, яку ти не вирощував, а я мав би не мати милосердя до такого великого міста як Ніневія?’ – сказав йому Господь.

«Це був напружений діалог між двома впертими, – наголосив Святіший Отець. – Йона був впертий у своїх переконаннях щодо віри, а Господь упертий у Своєму милосерді. Бог ніколи нас не залишає, Він стукає в двері серця до кінця. Йона був впертим, бо ставив умови для віри. Він є прикладом тих християн, які ставлять умови, що обумовлюють Бога, віру й Божу дію».

Не закриватись в ідеологіях

Папа підкреслив, що таке ставлення своїх умов змушує багатьох християн «закритись у власних ідеях, які, врешті-решт перетворюються на ідеології. Це неправильний шлях від віри до ідеології». Він зазначив, що в наші часи чимало християн бояться зросту, життєвих проблем, викликів Божих і викликів історії, бо такі християни прив’язані до власних переконань, до власних ідеологій. Вони надають перевагу ідеологіям, а не вірі,  відсторонюються від спільноти, бояться довірити себе в Божі руки, воліють усе осуджувати, але з точки зору мізерності свого серця.

Бог нас ніколи не залишає, стукає в двері серця до кінця. Йона впертий тому, що він усвідомив свою віру як обумовлену. Він є уособленням тих християн, які ставлять умови для своєїю віри, а також і для дії Бога.

Закінчуючи ранішню проповідь у «Домі святої Марти, Святіший Отець вказав на два образи Церкви: Церкву тих ідеологів, які ховаються у власних ідеологіях, та Церкву, яка показує Господа, Який наближається до дійсності кожної людини, бо Він прийшов зціляти, спасати, а не засуджувати.