Папа: Не кожна цікавість є доброю, впевненість дає Святий Дух
  • Пон, 30/04/2018 - 15:28

Вміти розрізняти між доброю та поганою цікавістю й відкривати серце на дію Святого Духа, Який вливає в нього впевненість. Такі поради Папа Франциск залишив вірним, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в «Домі святої Марти» в понеділок, 30 квітня 2018 року. Спонукою для цього став євангельський уривок про розмову Ісуса з учнями, яку Папа назвав «діалогом між допитливістю та впевненістю».

Святіший Отець звернув увагу на відмінність між проявами доброї допитливості та лихою цікавістю, адже «в нашому житті не бракує цікавості». Прикладом доброї допитливості він назвав поведінку дітей у так званому «віці постійних чому». Вони запитують, бо зростаючи, помічають різні речі, яких не розуміють, і шукають пояснення. Така цікавість є доброю, бо сприяє розвиткові та допомагає «ставати автономнішими». Вона також є «контемплятивною».

Натомість, «пліткарство», тобто, цікавість, що полягає в тому, щоб «встромляти свого носа в життя інших», є прикладом лихої допитливості. Це трапляється тоді, коли намагаємося вишукувати речі, які «обливають інших брудом», коли хочемо зрозуміти те, про що не маємо права знати. Ця форма цікавості «супроводить нас протягом всього життя» й, за словами проповідника, «є спокусою, яку завжди матимемо».

«Не треба боятися, але слід бути уважним: про це не запитую, на це не дивлюся, цього не шукаю…. Чимало цікавості проявляється, наприклад, у віртуальному світі, як от у вживанні смартфонів, тощо. Й діти, вдаючись до цих засобів, проявляють цікавість і натрапляють на багато лихих речей. У цій формі цікавості бракує дисциплінованості. Ми повинні допомогти підліткам правильно жити в цьому світі, аби бажання знати не перетворилося в порожню цікавість, щоб вони не стали невільниками цієї цікавості», – заохотив Святіший Отець.

У випадку діалогу учнів з Ісусом, про який розповідає святий Іван, бачимо приклад доброї допитливості: вони хочуть знати, що трапиться, а Ісус відповідає, даючи впевненість, «ніколи не вводить в оману», але обіцяє Святого Духа, Який «навчить вас кожної речі та нагадуватиме про все те, що я вам сказав». Мова йде про впевненість, яку «в житті дає Святий Дух».

«Але це не так, що Святий Дух приходить з пакетом впевненостей, і ти береш її собі, – зауважив Папа. – Ні. Мірою того, як прямуємо життям та звертаємося до Святого Духа, відкриваємо своє серце, а Він дає нам впевненість, необхідну в цю хвилину, відповідь, призначену для цього моменту. Святий Дух – це товариш, супутник у дорозі християнина».

За словами проповідника, Святий Дух допомагає пригадувати Господні слова, проливаючи на них світло. Саме тому ця розмова апостолів, що є «діалогом між людською допитливістю та впевненістю» завершується посиланням на Святого Духа, «товариша пам’яті», Який веде туди, «де є постійне непорушне щастя». З цього випливає заклик прямувати туди, де є справжня радість зі Святим Духом, Який допомагає не помилитися.

«Просімо в Господа двох речей: по-перше, очистити наше ставлення до цікавості, пам’ятаючи, що існує добра і не зовсім добра допитливість, щоб ми вміли розрізняти, на що не слід дивитися і про що не слід розпитувати… А друга благодать – відкрити серце на Святого Духа, бо Він – упевненість, Він дає нам впевненість, як супутник в дорозі, щодо речей, яких нас навчив Ісус, нагадуючи нам про все».