Папа: Не могутні, а вбогі та лагідні будують нове людство
  • Пон, 06/07/2020 - 13:29

Про Ісуса, що є прикладом убогих духом і лагідного серця роздумував Святіший Отець, коментуючи євангельське читання під час недільної зустрічі з вірними.

Полегшення, яке Христос приносить пригнобленим, є радістю вбогих, що випливає з покликання стати будівничими нового світу та пересторогою для тих, які вивищують лише багатих, які, іноді, топчуть людську гідність. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 5 липня 2020 р., уривок з Євангелії від Матея, в якому розповідається про те, як Ісус прославляє Отця за те, що об’явив убогим і найменшим таємниці небесного царства, далі відкриває Свої особливі взаємини з Отцем та запрошує всіх приходити до Нього, аби знайти полегшення.

Близькість з Отцем, якою ділитися

Насамперед, як зазначив Наступник святого Петра, Ісус прославляє Отця за те, що приховав таємниці Свого царства від «мудрих та розумних». Він говорить це з нашаруванням іронії, «бо вони вважають себе такими, й тому мають замкнене серце». Ці таємниці об’явлені «немовлятам», тобто, тим, які «з довірою відкриваються на Його слово спасіння, відчувають потребу в Ньому та всього очікують від Нього».

Далі Ісус пояснює, що отримав усе від Отця, Якого називає «Отче мій», чим стверджує «унікальність Своїх взаємин з Ним». У дійсності, «повна взаємність» існує лише між Отцем та Сином, Які знають Один Одного. Але ця «унікальна спільність» є немовби квіткою, що розцвітає, аби «безкорисливо об’явити свою красу та доброту». Тому Ісус каже: «Прийдіть до Мене», адже прагне дарувати все те, що отримує від Отця.

Солодке і легке ярмо

Й подібно до того, як Отець віддає перевагу «немовлятам», так і Ісус звертається до «втомлених і обтяжених». Більше того, ставить Себе між ними, назвавшись «лагідним і сумирним серцем», немовби натякаючи на блаженства убогих, тобто, смиренних духом, і лагідних.

«Лагідний і сумирний» Ісус не є «прикладом для тих, які змирилися зі своєю долею» ані «просто жертвою», але прикладом для «вбогих духом» і всіх тих, кого Євангелія називає блаженними, що «сповняють Божу волю та свідчать Його царство».

Будівничі нового людства

Святіший Отець підкреслив, що полегшення, яке Ісус пропонує втомленим і обтяженим, не є лише «психологічним полегшенням чи виділеною милостинею», але «радістю убогих», що випливає з того, що вони є євангелізованими та будівничими нового людства. Радість, дана Ісусом, є унікальною.

«Це послання для всіх нас, для всіх людей доброї волі, з яким Ісус і сьогодні звертається у світі, що вивищує того, хто чинить себе багатим і могутнім: ми часто кажемо, що хочемо бути такими чи оттакими, що є багатими, мають великий вплив, йому нічого не бракує… Світ вивищує багатого і могутнього, незважаючи якими засобами, та іноді, топче людську особу та її гідність. Ми щодня це бачимо: розтоптаних бідних…  Це також послання для Церкви, покликаної жити ділами милосердя та євангелізувати убогих, бути лагідної і покірною», – сказав Папа, побажавши:

«Нехай же Марія, найпокірніша та найвища між створіннями, випросить для нас у Бога мудрості серця, щоби ми вміли розпізнавати Його знаки в нашому житті та бути учасниками тих таїнств, що бувши схованими від пихатих, об’являються смиренним».