Папа: Не вступаймо в діалог з дияволом
  • Втр, 08/05/2018 - 16:11

Не слід наближатися до диявола, ні вступати з ним у розмову, бо хоч він і зазнав поразки, але залишається небезпечним, бо спокушає й немов скажений пес, намагається вкусити. Така пересторога прозвучала з уст Святішого Отця під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 8 травня 2018 року. Спонукою для цього стали слова Ісуса з євангельського читання про те, що «князь цього світу вже засуджений».

Слід остерігатись спокус диявола

За словами проповідника, хоч і знаємо, що диявол є «переможеним» через Христову смерть і воскресіння, не легко переконатися в цьому, бо він є «спокусником», який «вміє підбирати слова». Нам же, натомість, «до вподоби бути спокушуваними».

«Саме тому, – сказав Святіший Отець, – нам так важко зрозуміти, що він – переможений, бож  він представляється нам з великою могутністю, обіцяє чимало речей, пропонує чудові й гарно загорнуті подарунки, але невідомо, що там всередині. Він спокушує нас обгорткою, не показуючи того, що всередині. Він вміє загравати своїми пропозиціями з нашими марнославством чи цікавістю».

Папа зауважив, що мисливці перестерігають, що не варто наближатися до вмираючого крокодила, бо він ще спроможний вбити ударом хвоста. Так само дуже небезпечним є диявол, і хоч «усі його пропозиції є обманом», ми «нерозсудливі, віримо їм». Він є «батьком брехні», який хоч і переможений, «але поводиться немовби переможець».

Молитися, чувати, постити і не вступати в розмову

Отож, за словами Святішого Отця, маємо перед собою «небезпечного переможеного», а тому слід бути уважними та, йдучи за словами Ісуса, «чувати, молитися й постити», бо саме так «перемагаємо спокусу». Фундаментальним правилом є також «не наближатися до нього», бо він, як казав один з Отців Церкви, схожий на прикутого ланцюгом злого пса, який може вкусити, коли пробуєш його погладити.

«Коли знаю, що духовно наближаюсь до якоїсь думки, до якогось бажання, або якщо піду в ту чи іншу сторону, поводжусь так, ніби наближаюся до прив’язаного злого пса, то цього не слід робити», – сказав Папа, підкреслюючи, що слід остерігатися того, щоб вступати з дияволом в розмову, як це зробила Єва, але, наслідуючи Ісуса в пустині, відповідати Божим словом.

Шукати захист у Божої Матері

«З дияволом не слід вести діалог, бо він переможе, адже є хитрішим від нас», – наголосив проповідник, зазначаючи, що він іноді «приймає вигляд ангела світла», але, в дійсності, є «ангелом пітьми та смерті». Ми повинні «молитися, чинити покуту і не наближатися до нього».

«І, врешті, немов діти, вдаватися до Матері. Коли діти бояться, то йдуть до мами, а коли їм щось присниться, біжать до мами. Звертаймося до Богородиці: Вона оберігає нас», – заохотив Святіший Отець, наголошуючи, що Вона «допоможе нам у боротьбі проти цього вже переможеного».