Папа: Не забуваймо про першу зустріч з Ісусом. Молитва за митців
  • Пон, 27/04/2020 - 13:49

Під час ранкової Святої Меси в понеділок Папа Франциск підніс молитву за митців, підкресливши важливість креативності, а в проповіді нагадав про необхідність повертатися до дня покликання, щоб оновлювати первісний запал.

«Сьогодні помолімося за митців, які мають оту здатність до креативності, бо вказуючи на шлях краси, вони показують нам, куди прямувати. Нехай же Господь дасть нам усім благодать креативності в цьому періоді», – сказав Папа Франциск, складаючи намір на Святу Месу, яку він у понеділок, 27 квітня 2020 р., відслужив у каплиці «Дому святої Марти», що транслювалася в прямому ефірі.

Коментуючи під час проповіді євангельську розповідь про те, як Ісус дорікає натовпові за те, що розшукували його після помноження хлібів лише за те, що наситилися, і закликає шукати тієї поживи, що не проминає, Святіший Отець підкреслив, що ми схильні забувати про ентузіазм, викликаний першою зустріччю з Господнім словом і віддалятися від євангельських стежок, тому слід просити в Господа благодаті вміти повернутися.

Фальшивий ентузіазм

Як розповідає святий євангелист Іван, натовп протягом цілого дня із зацікавленням слухав Ісуса, забувши навіть про їжу. Коли ж увечері Христос нагодував людей п’ятьма хлібами і двома рибами, побачивши Його силу, вони вирішили проголосити Його царем.

«Їхній намір змінився, вони побачили що трапилося й подумали: “О, добре… Людина, що чинить такі чуда, годує народ, може бути добрим правителем”. Вони забули про той ентузіазм, який у їхніх серцях викликало Ісусове слово», – зазначив Папа.

Боже виправлення

Ісус віддалився і пішов на молитву. Люди не перестали шукати за Ним і наступного дня, тож Христос спонукає їх відновити свої перші відчуття, які вони мали перед помноженням хлібів: «Воістину, воістину кажу вам: ви шукаєте мене не тому, що побачили знамення, але тому, що їли хліб і наситилися». Він викриває їхні наміри, а люди не починають виправдовуватися, але смиренно просять пораду, що мають чинити. «Боже діло є те, щоб ви повірили в Того, кого Він послав», – відповів Ісус.

«Це той випадок, коли Ісус виправляє поведінку людей, натовпу, бо на половині дороги вони дещо віддалилися від першого моменту, від первісної духовної втіхи та загубилися. Ступили не невірний шлях, на дорогу, що є більше світською, ніж євангельською», – зауважив проповідник.

Повертатися до першої зустрічі

За словами Святішого Отця, це повинно й нас спонукати замислитися над тим, що ми також в житті ступаємо на дорогу слідування за Ісусом, приймаємо євангельські цінності, але в дорозі нам спадає на думку інша ідея, що віддаляє нас від первісного завзяття. І не збитися з вірної дороги – це благодать, про яку слід завжди молитися, бо «в житті завжди матимемо спокусу віддалитися, побачивши щось іншого»

«Благодать завжди повертатися до першого поклику, до першої миті. Ніколи не слід забувати про свою історію, про ту мить, коли Ісус поглянув на мене з любов’ю та сказав: “Ось твій шлях”. Коли через багатьох людей Ісус дав мені зрозуміти, що саме ця дорога моя, а не інші, дещо світські, що керуються іншими цінностями. Повертатися до першої зустрічі», – сказав Папа, зазначивши, що його завжди вражали слова, сказані Ісусом у пасхальний ранок: «Ідіть до моїх учнів і скажіть їм, аби йшли в Галилею, там мене побачать». Саме там вони зустріли Ісуса. І кожен з нас має власну «Галилею», ту хвилину, коли почув, як Ісус наблизився і сказав: «Іди за мною».