Папа: Нехай святий Йосиф допоможе нам мріяти про велике й прекрасне
  • Пон, 20/03/2017 - 19:48

Нехай святий Йосиф дасть молоді «здатність мріяти, ризикувати й братися за важкі завдання, які вони бачили у своїх снах». Таке побажання прозвучало з уст Святішого Отця Франциска під час ранкової Святої Меси у понеділок, 20 березня 2017 р., на який у зв’язку зі збігом з великопосною неділею  було перенесено з попереднього дня відзначення урочистості Святого Йосифа, Обручника Пречистої Діви Марії.

У Євангелії від Матея читаємо, що святий Йосиф послухався ангела, що явився йому у сні, та не відкинув свою наречену Марію, що була вагітною через діяння Святого Духа. І саме цьому мовчазному й слухняному чоловікові, який носив на своїх плечах обітниці «потомства, спадщини, батьківства синіства й постійності», Папа присвятив свої роздуми, зазначаючи:

«Цей чоловік, що не боявся мріяти, виявився здатним взяти на себе це непросте завдання та має багато-що нам сказати в цьому часі сильного почуття сирітства. Він приймає Божу обітницю й мовчазно, рішуче трудиться над її здійсненням, дбає про те, аби все, чого хоче Бог, здійснилося».

За словами проповідника, святий Йосиф, про якого ми навіть не знаємо його віку, міг би «багато нам розповісти, але не говорить», залишається немовби в тіні, хоча в цей час, як опікун Божого Сина, «мав найвищу владу, але не виставляв її напоказ». Святіший Отець зауважив, що речі, які Бог ввіряє серцю святого Йосифа, є лише обітницями, а обітниця – це ненадійна річ. Народження дитини, втеча до Єгипту – все це обставини слабкості, але він «відважно прямує вперед, несучи ці слабкості у своєму серці».

«Це муж, який не говорить, але слухається, лагідний чоловік, здатний здійснювати обітниці, дбаючи про те, щоб вони ставали міцними й надійними. Саме він виявився гарантом стабільності Божого Царства, Божого батьківства, нашого усиновлення, як Божих дітей», – сказав Папа, додаючи, що це завдання святий Йосиф отримав у сні, тобто, є мужем «здатним мріяти» та опікуном «Божої мрії», якою є «спасти нас усіх».

«Яка ж велика людина цей тесля!», – наголосив Святіший Отець, підсумовуючи: «Я сьогодні хотів би попросити його, щоби дав нам здатність мріяти, бо коли мріємо великими й прекрасними мріями, ми наближаємося до Божої мрії, до Його мрій про нас. Нехай же дасть молоді, адже й він був молодим, здатність мріяти, ризикувати й брати на себе важкі завдання, які бачать у своїх мріях. І нехай всім нам дасть вірність, яка поступово виростає, коли приймаємо правильне наставлення, адже й він був праведним».