Папа: Нехай же Марія принесе у світ Христову радість
  • Втр, 15/08/2017 - 17:30

«Нехай же Марія допоможе нам стати святими й одного дня зустрітись з Нею в Раю», – мовив Папи Франциск 15 серпня 2017 року перед молитвою «Ангел Господній», проказаною разом з тисячами прочан, які опівдні прибули на площу святого Петра у Ватикані, щоб з нагоди урочистості Внебовзяття Пресвятої Діви Марії почути його повчання, помолитись із ним Богородичну молитву «Ангел Господній» та отримати його Апостольське благословення.

За григоріянським календарем  15 серпня Церква відзначає урочистість Внебовзяття (Успіння) Пресвятої Діви Марії. Догму про те, що Марія була взята до раю з тілом та душею, 1950 року проголосив Папа Пій ХІІ.

Роздумуючи над сьогоднішньою Євангелією від святого Луки, що розповідає про те, як Пречиста Діва Марія поспішила до святої Єлизавети, аби допомогти їй в останні місяці перед народженням сина, Папа Франциск підкреслив, що найбільшим даром, який Марія принесла похилій віком кузені – і також усьому світові – є Ісус, Якого Вона вже носила в Своєму лоні. І з уст Єлизавети Вона почула слова, які ввійшли в молитву «Богородице Діво»: «Благосло­венна ти між жін­­­ками й благо­словен плід ло­на тво­­го» (Лк 1,42).

В домі Єлизавети та Захарії, де колись панував смуток з приводу відсутності дітей, тепер бачимо радість задля майбутнього народження дитини: хлопчика, який стане великим Іваном Христителем, предтечею Месії-Христа. І, за словами Його Святості, коли до них прийшла Марія, радість переповнює серця, бо невидима, але дійсна присутність Ісуса надає значення всьому: життю, родині, спасінню людства. «Всьому! І ця повнота радості виражається голосом Марії в прекрасній молитві, яку нам передала Євангелія від святого Луки, і яка, від першого слова латинською мовою називається "Magnificat" - "Величання", – сказав Святіший Отець.– Це пісня прослави Господа, Який творить великі діла через смиренних людей, невідомих світові, як сама Марія, як Її обручник Йосиф, як і саме місце, де вони живуть – Назарет. Великі діла вчинив Господь з простими людьми, великі діла Господь вчиняє у світі із смиренними, адже покора є немов порожнеча, яка залишає місце для Бога. Смиренна людина є могутньою, бо Вона є покірною, а не тому, що є сильною. Саме в цьому полягає велич смиренної людини й покори». Далі  Його Святість звернувся до присутніх на молитві з проханням запитатати себе самих, але не вголос, а у серці, яким є наше смирення?

Молитва «Величання» Пресвятої Богородиці оспівує милосердного й вірного Бога, Який здійснює Свій задум спасіння через малих і убогих, тих, які вірують у Нього, які, як і Пресвята Діва Марія, довіряють Його слову. «Щас­­ли­ва та, що повірила, бо здій­­­с­нить­ся ска­зане їй від Гос­пода», – вигукнула Єлизавета. В тому домі прихід Ісуса через Марію не тільки створив атмосферу радості та братерської спільноти, але також і атмосферу віри, яка провадить до надії, до молитви, до прослави Бога.

Папа Франциск висловив сподівання, щоб сьогодні так відбувалось і в наших домівках, аби святкування Внебовзяття Пресвятої Діви Марії наново принесло до наших домів, до наших громад отой величезний дар, оту унікальну благодать, яку ми повинні просити завжди і понад усі інші милості, які нам лежать на серці: благодать, Якою є Ісус Христос!

«Несучи Ісуса, Пресвята Богородиці приносить також і нам нову радість, повну значення; приносить нам нову здатність з вірою переживати найболючіші та найважчі хвилини; приносить нам здатність до милосердя, прощення, взаємозрозуміння, підтримки одні одних, – сказав Святіший Отець. – Марія – це зразок чесноти й віри. Коли вдивляємось у внебовзяту Марію, Яка остаточно сповнила Свою земну мандрівку, дякуємо Їй за те, що завжди випереджує нас у паломництві життя й віри, адже Вона – перша Учениця. І просимо Її, щоб і ми мали міцну, радісну й милосердну віру; щоб Вона допомогла нам нам стати святими й одного дня зустрітись з Нею в Раю». – завершив Святіший Отець своє роздумування перед молитвою «Ангел Господній» у вівторок 15 серпня 2017 р, а після проказування молитви мовив: «Марії, Цариці миру, Яку сьогодні контемплюємо в небесній славі, прагну ще раз ввірити тривоги й болі народів, які в багатьох частинах світу страждають від стихійних лих, суспільних заворушень чи конфліктів. Нехай же наша Небесна Мати виєднає для всіх розраду і майбутнє в мирі та згоді!»