Папа: Нехай же мої відвідини Єгипту стануть обіймами утішення
  • Втр, 25/04/2017 - 14:39

«Приходжу як друг і як посланець миру». Такими словами Папа Франциск звернувся у відеозверненні, зверненому до народу Єгипту напередодні його візиту до цієї країни, що триватиме 28-29 квітня ц.р. Відеопослання, записане Святішим Отцем, оприлюднене у вівторок 25 квітня і буде транслюватись телебаченням Єгипту.

Ось зміст цього відеозвернення:

«Дорогий народе Єгипту! Al Salamò Alaikum! Мир тобі!

З радісним і вдячним серцем через декілька днів я прибуду, щоб відвідати вашу дорогу Батьківщину: колиску цивілізації, дар Нілу, землю сонця і гостинності, де жили Патріархи і Пророків і де Бог, Милостивий і Милосердний, Всемогутній і Єдиний, дав почути Свій голос.

Я насправді щасливий прибути як друг, як посланець миру, як паломник в країну, яка понад дві тисячі років тому дала притулок і гостинність Пресвятій Родині, що втікала від загроз царя Ірода (Мт 2,1-16). Для мене честь відвідати землю, яку відвідувала Пресвята Родина! Щиро вітаю Вас і дякую Вам за запрошення відвідати Єгипет, який ви називаєте “Umm il Dugna!” – Мати Всесвіту!

Сердечно дякую президенту Республіки, Його Святості Патріарху Тавадросу II, Великий Імаму Аль-Азгара та коптсько-католицькому Патріархові, які запросили мене; дякую кожному з вас окремо за те, що зробили для мене місце у своїх серцях. Також дякую всім людям, які трудились і далі трудяться, щоб вчинити можливою цю подорож.

Я прагну, щоб цей візит став обіймами утішення і заохочення для всіх християн Близького Сходу; посланням дружби і пошани до всіх мешканців Єгипту та регіону; посланням братства й примирення до всіх дітей Авраама, зокрема в ісламському світі, в якому Єгипет займає одне з перших місць. Сподіваюсь, що це також стане цінним внеском у міжрелігійний діалог з ісламським світом та в екуменічний діалог з шанованою й дорогою Коптською Православною Церквою.

Наш світ, що роздертий сліпим насильством, яке вразило також і серце вашої дорогої землі, потребує миру, любові й милосердя; потребує миротворців і вільних і визволяючих осіб, мужніх людей, які вміють навчитись в минулого, щоб будувати майбутнє без того, щоб замикатись в упередженнях; потребує  будівничих мостів миру, діалогу, братерства, справедливості й гуманності.

Дорогі брати-єгиптяни, молоді та літні, чоловіки й жінки, мусульмани та християни, бідні й багаті ... Я вас щиро обіймаю і прошу Всемогутнього Бога благословити вас і захищати вашу країну від усякого зла.

Будь ласка, моліться за мене! Shukran wa Tahiaì Misr! Дякую і нехай живе Єгипет!»