Папа: Немовля Ісус нагадує нам про усіх дітей біженців у світі
  • Суб, 15/12/2018 - 10:28

Про суть Христового Різдва та про повчання, яке це свято дає сьогодні кожному із нас, говорив Папа Франциск, зустрівшись з артистами, які візьмуть участь у різдвяному концерті у Ватикані.

«Різдво є завжди новим, адже запрошує нас наново народитись у вірі, відкритись на надію, розпалити милосердну любов», – мовив Папа Франциск до артистів та організаторів різдвяного концерту у Ватикані, приймаючи їх на аудієнції у п’ятницю, 14 грудня 2018 року. Спершу Глава Католицької Церкви щиро привітав присутніх та подякував їм за їхній мистецький вклад у відзначення важливої історичної події народження Божого Сина у Вифлеємі.

Різдво сьогодні

Святіший Отець зазначив, що цього року Різдво запрошує нас, зокрема, задуматись над ситуацією, в якій у нас час перебувають численні чоловіки, жінки та діти, – мігранти та біженці, – які залишають рідні домівки, втікаючи від війни чи різного роду несправедливості, або шукаючи кращих умов життя для себе та своїх рідних. Щоб залишити усе, – дім, рідних, батьківщину, – та вийти назустріч невідомому, потрібно дійсно перебувати у важкій життєвій ситуації.

Вселенський Архиєрей пригадав, що Ісус Христос також походив «з іншого місця». Він жив у Бозі-Отці із Святим Духом, у сопричасті мудрості, світла та любові, яке Він забажав принести у світ Своїм втіленням. Він забажав замешкати між нами, серед наших обмежень та гріхів, аби подарувати нам любов Пресвятої Тройці. І як людина, Він вказав нам «шлях любові», тобто покірного служіння, здатного віддати життя.

Пресвята Родина – родина мігрантів

Коли гнів царя Ірода вилився на мешканців Вифлиєму, Пресвята Родина опиняється у центрі переслідування, тому Бог, аби врятувати її, веде її в Єгипет. На переконання Єпископа Риму, маленький Ісус пригадує нам про те, що половина біженців нашого часу – це діти, невинні жертви людської несправедливості.

На ці драми людського життя Церква відповідає численними ініціативами солідарності та допомоги, гостинності та прийняття. Без сумніву, що завжди залишається багато речей, які ще слід зробити: багато терпінь, які необхідно полегшити, та проблем, які потрібно розв’язати. А для цього потрібні краща координація та організація діяльності, яка буде здатною охопити кожну людину, групу осіб та спільноту. Ось чому необхідно «творити мережу», що є гаслом цьогорічного різдвяного концерту у Ватикані.

Творити мережу через освіту
Як підкреслив Папа Франциск, мова йде про те, аби творити мережу через освіту. Це означає, перш усього, забезпечити найменшим мігрантам можливість навчатись. Адже також і вони потребують формації, щоб у майбутньому бути здібними до праці та участі у суспільному житті як свідомі громадяни, дбаючи про спільне добро. Водночас йдеться про те, щоб виховувати усіх до прийняття та солідарності, щоб мігранти та біженці не зустрічали на своєму шляху байдужості та людською нечутливості.

Допомогти звестися на ноги

Творити мережу через освіту означає також дозволити тим особам стати на ноги, наново розпочати їхній життєвий шлях з гідністю, силою та мужністю, належно цінуючи свої власні таланти та здібності. Творити мережу через освіту допоможе також відчинити брами таборів біженців, дозволяючи молодим мігрантам інтегруватись у нове суспільство, зустрічаючи на своєму шляху солідарність та великодушність.

На закінчення Папа зазначив, що місія Церкви завжди виявлялась також і через творчість та геніальність митців, адже своєю діяльністю вони спроможні досягнути найбільших глибин людського сумління. За це він висловив їм свою щиру вдячність та заохотив розвиватись у професійному аспекті, аби й надалі запалювати в кожному людському серці тепло та ніжність Різдва.