Папа: Необхідна справедлива економічна система, щоб відповісти на виклики сьогодення
  • Втр, 12/11/2019 - 12:07
Під час зустрічі з Радою інклюзивного капіталізму, Святіший Отець нагадав про центральне місце людини в економічній системі.

Економічна система, що не переймається моральними аспектами, веде не до справедливого соціального порядку, але до культури «одноразового вжитку». На цьому вкотре наголосив Папа Франциск, зустрічаючись у понеділок, 11 листопада 2019 р., з учасниками Ради інклюзивного капіталізму, скликаної при Дикастерії служінні цілісному розвиткові людини.

 

 

Нагальність справедливої економічної системи

Глава Католицької Церкви згадав про зустріч три роки тому з учасниками «Fortune-Time Global Forum», під час якої він наголошував на необхідності більш інклюзивних економічних моделей, що даватимуть кожній людині змогу мати частку в ресурсах землі, щоб «реалізувати власний потенціал». Плодом цього форуму стало скликання згаданої Ради, члени якої прийняли виклик впроваджувати в життя його напрацювання, шукаючи способи для того, щоб «зробити капіталізм більш інклюзивним засобом задля цілісного людського добробуту».

«Це вимагає подолання економіки виключення та скорочення прірви, що відокремлює більшість від процвітання, яким втішають нечисленні люди. Зростання рівня бідності на глобальному рівні свідчить про те, що нерівність переважає над гармонійною інтеграцією людей і країн. Необхідною та нагальною є справедлива економічна система, гідна довіри й спроможна відповісти на найрадикальніші виклики, що стоять перед людством і планетою», – сказав Святіший Отець, заохочуючи співрозмовників бути витривалими на дорозі «великодушної солідарності», трудячись над тим, щоб «економіка та фінанси повернулися до етичного підходу, що підтримує людей».

Необхідність етики в економіці

Як зауважив Папа, погляд на нещодавню історію, зокрема, фінансову кризу 2008 року, показує нас, що «здорова економічна система не може ґрунтуватися на короткострокових прибутках за рахунок розвитку й продуктивних, сталих і соціально відповідальних довготривалих інвестицій». Цитуючи енцикліку «Laudato si’» він зауважив, що підприємницька діяльність – це «благородне покликання, спрямоване на створення багатства й покращення світу для всіх». Але, водночас, не слід забувати слів святого Павла VI про те, що «справжній розвиток не може обмежитися лише економічним зростанням, але повинен сприяти кожній людині та цілій людині».

«Що означає набагато більше, ніж зводити баланси, покращувати інфраструктуру чи пропонувати більше розмаїття споживчих благ. Це включає, радше, оновлення, очищення та зміцнення дієвих економічних моделей, що ґрунтуються на нашому особистому наверненні великодушності до потребуючих. Економічна система, що не турбується про етичні аспекти, не веде до справедливішого соціального порядку, але до культури “одноразового вжитку” споживання та відходів», – наголосив Святіший Отець.

 

 

Благородна ціль

Глава Католицької Церкви подякував учасникам зустрічі за те, що вони поставили перед собою завдання «поширити на всіх можливості й користі» економічної системи, нагадуючи про те, що учасники економічного життя й торгівлі «покликані служити спільному добру», помножуючи кількість благ і роблячи їх доступними для всіх.

«Ваша присутність тут, – підсумував він, – є, отже, знаком надії, бо ви визнали питання, які наш світ покликаний вирішити, й імператив рішуче діяти на користь будування кращого світу. Дякую вам за ваші старання задля справедливішої та людянішої економіки, згідної з фундаментальними принципами соціальної доктрини Церкви, що бере до уваги всю людину, як також теперішні та майбутні покоління. Інклюзивний капіталізм, який нікого не залишає позаду, який не викидає немов непотріб нікого з наших братів і сестер, – це благородна ціль, гідна ваших найкращих зусиль».