Папа: необхідний спільнотний дух у справі збереження довкілля
  • Чтв, 24/10/2019 - 14:47

Збігаючись з останніми днями Синоду Єпископів про Амазонію та чотирма роками після публікації папської енцикліки «Laudato sì’», побачила світ нова книга Папи Франциска «Наша Мати Земля. Християнське бачення викликів, пов’язаних з довкіллям».

Як ми уже анонсували, сьогодні, 24 жовтня 2019 р., у ватиканському видавництві побачила світ нова книжна Святішого Отця на тему довкілля «Наша Мати Земля. Християнське бачення викликів, пов’язаних з довкіллям», вступ до якої написав Патріарх Константинопольський Вартоломей І.

Єдність людського роду

У першому розділі книжки автор подає цілісне бачення, зокрема, ґрунтуючись на уривках своєї енцикліки «Laudato sì’», що виявляють необхідність захищати наш спільний дім через об’єднання всього людського роду у пошуку сталого  і цілісного розвитку. Ця тема розкривається у розділі під назвою «Від епохального виклику до глобальної можливості», який Папа розпочинає від актуальної світової ситуації, де панує забруднення, кліматичні зміни та втрата біорізноманітності, спричинені неконтрольованою експлуатацією ресурсів. Тому, на переконання Папи, сьогодні необхідне екологічне навернення, яке слід розпочинати від сприяння екологічному вихованню, що допомагає, зокрема, молоді усвідомити відповідальність за довкілля.

Дбання про довкілля і право на життя

У розділі, який вміщає промови, аудієнції та проповіді, можна спостерегти те, як Папа Франциск вже від перших днів свого понтифікату уважно ставиться до питання довкілля та різних нагальних викликів, з ним пов’язаних. Мова йде про збереження великого дару, яким Господь обдарував кожного із нас. Автор, опираючись на старозавітню книгу Буття, підкреслює завдання людини піклуватись про сотворений Богом та вказує на зв’язок між опікою над довкіллям та опікою життям людини. Глава Католицької Церкви сильно наголошує на праві кожної людини на життя, на праві, яке заторкує такі поняття як відповідальність, справедливість, солідарність, рівність. Ґрунтуючись на цьому праві Папа вимагає вільного доступу кожної людини до земних дібр, які необхідні для життя, мова йде, перш усього, про воду.

Духовний підхід до екології

Книга завершується розділом, присвяченим духовному погляду на екологію, що наголошує на духовній мотивації охорони довколишнього середовища. Святіший Отець наголошує, що сотворений світ – це плід Божої любові. Господня любов до кожного створіння і, зокрема, до людини, якій Він ввіряє в опіку ввесь сотворений світ, спонукає нас до усвідомлення Божої присутності у створінні та взаємозв’язку людини та довкілля.

Серед іншого, Єпископ Риму у своїй книжці пригадує, що для сьогоднішнього світу не вистарчить технологічної революції та особистих старань людини, необхідним є спільнотний дух у справі збереження довкілля. Однак, необхідно розпочати від прощення, тобто, слід просити прощення в бідних, у відкинутих, а також у землі, в моря, в повітря, в тварин… Така поведінка прощення можлива у Святому Дусі. Отож, слід просити у Господа такої благодаті, такого дару Святого Духа.