Папа: непокоять нові прояви антисемітизму та посилення переслідування християн
  • Пон, 12/12/2022 - 15:56
Приймаючи членів французької мережі організацій, які займаються сприянням діалогові та дружбі між християнами та визнавцями юдаїзму, Папа Франциск подякував їм за їхню працю, зазначаючи, що вона ще далека до завершення і досі залишається актуальною.

«Прекрасна справа» будування зв’язків завжди потребує зміцнення, особливо в наш час, коли зростає відкинення іншого, коли із занепокоєнням спостерігаємо нові прояви антисемітизму та насильства проти християн. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 12 грудня 2022 р., членів організації «Amitié Judéo-Chrétienne de France» (Юдейсько-християнська дружба у Франції), яка відзначає своє 75-річчя.

У цьому контексті Єпископ Риму згадав про одного із засновників органіації Жудя Ісаака, який відіграв першочергову роль у наближенні між юдеями та християнами, а плодом його спілкування з Пієм ХІІ та святим Іваном ХХІІІ стало Декларації «Nostra Aetate» Другого Ватиканського Собору, що досі зберігає свою актуальність, заохочуючи християн і юдеїв до взаємопізнання та взаємної пошани, що «зроджують із біблійних і богословських студій, як також з братерського діалогу».

 

За словами Папи, «Amitié Judéo-Chrétienne de France» рішуче та активно ступила на цю дорогу «досліджень і діалогу», щоби сприяти взаємному пізнанню, а через нього – дружбі. Тож подякувавши за цю «понад сімдесятирічну невтомну працю», він зазначив: «Пройдений разом шлях заслуговує на увагу, і ми повинні дякувати за Богові, беручи до уваги тягар взаємних упереджень й історії, подекуди болючої, який потрібно взяти на себе. Але це завдання ще не завершилося, тому заохочую вас бути витривалими на цій дорозі діалогу, братерства та спільних ініціатив. Бо це прекрасне діло, яке полягає у творенні зв’язків, є крихким, за яке завжди потрібно братися заново та зміцнювати, насамперед, в ці ворожі часи, коли зростає ставлення замкнутості та відкинення інших, також із тривожим відродженням антисемітизму, зокрема, в Європі, як також насильства проти християн».