Папа несподівано прийшов на вечерю з бідними у Ватикані
  • Суб, 30/06/2018 - 15:43

Ввечері, 29 червня 2018 р., у Ватикані відбулося велике свято, на яке Апостольський роздавач милостині кардинал Конрад Краєвський запросив приблизно 280 бідних, безхатченків, біженців і колишніх в’язнів, аби разом з ними відзначити введення в кардинальський сан, що відбулося під час консисторії напередодні.

Несподіваний прихід Папи

До учасників святкувань неочікувано приєднався Папа Франциск, який сів на вільне крісло за останнім столом. Цей прихід став несподіванкою і для ново-кардинала. «Я прийшов задля бідних, а не задля тебе», – сказав усміхаючись Святіший Отець, промовляючи до отця Конрада, який, не зважаючи на отриману гідність, просить всіх і надалі звертатися до нього саме так.

Папа розділив з гостями вечерю та протягом двох годин спілкувався з присутніми в родинній атмосфері, вислуховуючи їхні історії, часто позначені стражданнями, але також і надією.

Розповідь волонтера

При столах служити коли сімдесяти волонтерів, між якими був Карло Санторо зі Спільноти святого Еґідія, що співпрацює з Апостольською Елемозінерією в підтримці римських безхатченків. «Це був візит, що відзначався особливою теплотою, бо це була трапеза ново-кардинала з бідними, під час якої великою несподіванкою для всіх став прихід Святішого Отця», – розповів він для Vatican News, додаючи:

«Ми думали, що це буде просто привітання, після чого він піде далі в своїх справах. Як раптом отець Конрад сказав мені приготувати місце біля мого, куди посадив Папу. Папа щиро з усіма вітався. За нашим столом сиділи різні біженці, що прибули через наші гуманітарні коридори. Один з них прибув з Лесбосу літаком разом з Папою, й несподівано знову мав нагоду спілкуватися з ним, розповівши про те, що йому вдалося інтегруватися та знайти працю».

Святіший Отець слухав розповіді біженців, а також спілкувався з безхатченками та колишніми в’язнями. Він був особливо вражений також присутністю дітей. Коли йому розповіли історію одного бездомного алкоголіка, Папа зауважив, що алкоголь може уразити будь-кого з нас та є лихом, вихід з якого можна знайти лише з допомогою інших. Велике враження на нього справила розповідь про те, як бідні допомагають допомагати іншим бідним, приєднуючись до діяльності волонтерів.