Папа: Невтомно рішуче засуджую будь-які прояви антисемітизму
  • Втр, 21/01/2020 - 10:29

Думками про роль пам’яті в запобіганні байдужості, яка, в свою чергу, є сприятливим тереном для ненависті, Папа поділився з представниками єврейської правозахисної організації зі США.

«Дуже важливо виховувати до толерантності та взаєморозуміння, до релігійної свободи та сприяння суспільному мирові», – наголосив Папа Франциск, приймаючи в понеділок, 20 січня 2020 р., делегацію «Центру Симона Візенталя», неурядової організації, заснованої в США, діяльність якої спрямована на захист прав людини, боротьбу з антисемітизмом та вивчення Голокосту. Він відзначив, що вже кілька десятиліть існують контакти цього центру зі Святим Престолом, адже обох поєднує «бажання зробити світ кращим в пошані до людської гідності, що належить всім однаковою мірою, незважаючи на походження, релігію та соціальний статус».

Пам’ять – ліки від байдужості

У контексті того, що одним із завдань «Центру Візенталя» є збереження пам’яті про Голокост, Глава Католицької Церкви нагадав про те, що 27 січня спогадуватиметься 75-річчя звільнення концтабору Аушвіц-Біркенау, де він 2016 року особисто мав нагоду мовчки молитися. За його словами, сьогодні нам, поглинутим виром речей, не є легко зупинятися, «заглянути всередину себе» чи «стишитися для того, щоб почути волання страждаючого людства».

«Сучасне споживацтво має також словесний характер: скільки-то непотрібних слів, скільки змарнованого часу, витраченого на претензії та звинувачення, на вигуки образ, не дбаючи про сказане. Мовчання, натомість, допомагає зберігати пам’ять. Якщо втрачаємо пам’ять, то нищимо майбутнє. Нехай же річниця невимовної жорстокості, про яку людство дізналося 75 років тому, стане закликом зупинитися, мовчати й творити пам’ять. Це потрібне нам, аби не ставати байдужими», – підкреслив Святіший Отець.

Рішучий засуд антисемітизму

За словами Папи, викликає стурбованість зростання в багатьох частинах світу «егоїстичної байдужості», мовляв, життя є добрим, якщо мені є добре, а коли щось не так, то «вибухають гнів і злоба». І це стає «родючим ґрунтом» для фаворитизму та популізму, на таких теренах «швидко розростається ненависть».

«Також нещодавно ми були свідками варварського загострення антисемітизму. Не втомлююся рішуче засуджувати будь-які форми антисемітизму», – наголосив Глава Католицької Церкви, підкреслюючи, що для того, аби радикально вирішувати цю проблему, «ми повинні докладати зусилля для того, щоби «обробляти ґрунт, на якому росте ненависть, засіваючи мир». Адже саме через «інтеграцію, пошук та зрозуміння іншого» ми «найкраще себе захищаємо», тому слід «інтегрувати марґіналізованого, простягнути руку віддаленому, підтримати відкиненого немов непотріб».

На основі спільної спадщини

Покликаючись на декларацію «Nostra aetate» Другого Ватиканського Собору, в якій підкреслюється, що християни та євреї мають багату спільну спадщину, яку слід дедалі більше поглиблювати, Папа ствердив, що на його думку, зокрема, сьогодні «саме ми першими покликані до цього служіння», аби не йти шляхом дистанціювання та відкинення, а ставати ближніми та приймати, не підтримувати силові вирішення, а започатковувати шляхи зближення.

«Якщо цього не зробимо ми, що віримо в Того, Який з небесних висот згадав про нас і взяв до серця наші слабкощі, то хто це зробить? Мені спадають на думку слова з Книги Виходу: “Почув Бог їхній стогін та й згадав союз свій з Авраамом, Ісааком та Яковом. І побачив Бог, як ото йдеться Ізраїлеві та й зрозумів його”. Тож і ми пам’ятаймо про минуле та берімо до серця становище страждаючого: таким чином оброблятимемо терен братерства», – мовив Святіший Отець.