Папа: Ні християнській літеплості та обманному спокоєві!
  • Втр, 15/11/2016 - 14:43

Остерігатися стану «літеплих християн», що втрачають Господа Бога з поля зору закликав вірних Папа Франциск, проповідуючи у вівторок, 15 листопада 2016 р., під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти». За його словами, Господь завжди намагається «розбудити» нашу душу, тому слід вміти розпізнавати, коли «Він стукає до наших дверей».

У першому читанні, взятому з Книги Одкровення, прозвучали суворі Господні слова на адресу «літеплих християн» Церкви в Лаодікеї, які не є «ні холодними, ні гарячими». Бог картає за «беззмістовний» спокій, «спокій, що обманює», – пояснив Папа, зазначаючи, що літеплим є той, хто вважає себе самодостатнім, мовляв: «Я збагатився і більше нічого не потребую. Можу бути спокійним».

«Це обманливий спокій. Коли в душі Церкви, родини, спільноти, окремої особи завжди все спокійно, там нема Бога», – зауважив проповідник, перестерігаючи від «дрімливості» в такому теплі, у переконаності в тому, що нічого не потребуємо, що нікого не кривдимо… Господь називає тих, які вважають себе багатими, нещасливими й жалюгідними. Але «робить це з любові», спонукаючи відкривати те багатство, яке може дали лише Він.

«Мова йде не про те багатство душі, яке вважаємо, що ми здобули, бо є добрими, чинимо лише добрі діла, все спокійно… Мова йде про те багатство, яке приходить від Бога, яке завжди несе хрест, приносить бурю, завжди вносить у душу певний неспокій», – вів далі Святіший Отець, додаючи, що Господь закликає людину, що перебуває в такому стані, придбати у Нього білі одежі, аби «прикрити сором своєї наготи», адже «літеплі не зауважують, що є нагими».

За словами Папи, літеплі християни «втрачають здатність споглядання, здатність розгледіти великі й прекрасні Божі речі». Тому Господь й намагається їх розбудити, допомогти їм навернутися. «Ось я стою перед дверима й стукаю», – каже Він. А тому, як наголосив проповідник, важливо бути здатними «почути, коли Господь стукає до наших дверей», тому що Він «хоче дати нам щось доброго, хоче увійти до нас».

Однак, як зазначив Святіший Отець, трапляються християни, які «не зауважують, коли стукає Господь», для них «будь-який гамір є одним і тим самим». Отож, потрібно «добре розуміти», коли стукає Господь, коли Він бажає принести нам утішення. Господь також стає перед нами й «чекає на наше запрошення», як це трапилося із Закхеєм.

«Цікавість Закхея, отого чоловіка, малого зростом, була посіяна Святим Духом», – сказав Папа, додаючи, що ініціатива виходить від Бога, а ми повинні навчитися розпізнавати, коли Він каже нам: «Пробудись!». «Нехай же Святий Дух дасть нам благодать вміти розпізнавати ці заклики», – побажав проповідник.