Папа: «ні» списку цін за уділення Святих Таїнств
  • Птн, 09/11/2018 - 14:47

Під час Святої Меси 9 листопада 2018 р. Глава Католицької Церкви прокоментував євангельський епізод, в якому Ісус вигнав усіх тих, що торгували в єрусалимській святині, пригадуючи, що храм – це Божий дім, це дім для молитви.

Храм – це Божий дім, це дім для розмови із Творцем, а не ринок чи соціальні приміщення, в який панує світськість. Про це пригадав Папа Франциск під час проповіді в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у п’ятницю, 9 листопада 2018 р. Проповідник пояснив причину, чому Месія в такий радикальний спосіб повівся з торгівцями у храмі, виганяючи їх та перевертаючи їхні столи. Божий Син був натхнений любов’ю та дбанням про дім Свого Батька, який перетворили на базар.   

Ідоли вчиняють людину рабом

Ввійшовши до єрусалимського храму, де продавались різні речі та обмінювались гроші, Ісус визнав, що це місце було наповнене ідолопоклонниками, тобто людьми, які були готові служити ідолу-грошам, замість справжньому Богу. Як наголосив Єпископ Риму, за грошима стоїть ідол, а ідоли завжди зроблені із золота; і вони поневолюють людину.

Це повинно спонукати кожного із нас призадуматись: «А як ми поводимось у наших святинях, у наших храмах? Чи вони насправді є Божими домами, місцем зустрічі з Господом, домами молитви? Чи священики сприяють у цьому чи, навпаки, – прирівнюються їх до ринку?» Вселенський Архиєрей підкреслив, що він знає, адже особисто був цього свідком, що в деяких храмах існує список цін за уділення Святих Таїнств. На переконання проповідника, навіть необхідність утримання храму та інші видатки не можуть виправдовувати таку поведінку, бо пожертва за уділені Святі Таїнства повинна бути добровільною: скільки хто може і скільки бажає пожертвувати. 

Церкви не повинні перетворитись на ринки

Окрім того Святіший Отець також перестеріг перед спокусою зісвітчити богослужіння Святих Таїнств. І справді, богослужіння повинні бути гарні, але не зісвітчені. Зісвітченість залежить від божка-грошей. Тому варто також призадуматись над тим, як ми дбаємо про наші храми і чи поводимось в належний спосіб, коли у них заходимо?

Храм серця

А пригадавши прочитаний уривок святого апостола Павла до християн Коринту, Папа підкреслив, що людське серце є храмом Господа Бога. Незважаючи на те, що всі ми є грішниками, кожен повинен запитати себе: «Чи моє серце, часом, не є зісвітчене чи воно, бува, не є ідолопоклонним?» Не так страшно, коли в нашому серці є гріх, бо Господь милосердно прощає нам наші гріхи, проте, страшно, коли в ньому перебуває ідол, коли людина зіпсована грошима. Осердям зіпсуття, корупції, є саме ідолопоклонство: запроданість свого серця божкові-грошам, божкові-владі.