Папа: Ніхто на цій землі не приречений завжди бути віддаленим від Бога
  • Пон, 11/11/2019 - 09:27

З нагоди свята річниці посвячення катедрального собору Римської дієцезії Папа Франциск відслужив у ньому Святу Месу, поблагословивши на апостольське служіння душпастирські об’єднання, покликані працювати серед різних категорій Божого люду.

«Ніхто, якими б не були рани, завдані злом, не приречений на цій землі назавжди бути віддаленим від Бога», – наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він 9 листопада 2019 р. очолив у катедральному соборі Римської дієцезії – латеранській базиліці Святого Івана. В день літургійного свята на честь річниці посвячення цього храму, Єпископ Риму зустрівся з особами, залученими в душпастирську працю на теренах дієцезії, щоби вручити апостольський мандат так званим «душпастирським командам», що згуртовуючи священиків, богопосвячених осіб і мирян, покликані служити серед молоді, хворих, похилих віком, убогих та сімей.

Радість Матері Церкви

Обравши три речення з біблійних текстів, які прозвучали під час Святої Меси, перше з них проповідник присвятив усій дієцезальній спільноті. Йдеться про стих з респонсорійного псалма: «Ріка та її канали звеселяють місто Боже». За словами Папи, християни, що живуть у цьому місті, є «немовби рікою, що випливає з храму», несучи слово життя та надії, спроможне «оросити пустелі сердець».

«Важливо, аби водяний потік випливав із святині та прямував до земель, що виглядають непривітними. Місто не може не радіти, коли бачить християн, що стають радісними благовісниками, рішучими в тому, щоб ділитися з іншими скарбами Божого слова, викладатися задля спільного добра. Й земля, що здавалася назавжди приреченою на посушливість, виявляє надзвичайний потенціал: перетворюється в сад із вічнозеленими деревами та цілющими плодами», – сказав Святіший Отець, побажавши: «Нехай же Мати-Церква Риму зазнає відради, знову бачачи слухняність і мужність своїх дітей, сповнених ентузіазму на цю нову пору євангелізації».

 

 

Мудрі будівничі

Священикам Єпископ Риму присвятив слова з читання з першого Послання до Коринтян: «Ніхто не може покласти іншої основи, крім уже покладеної, а нею є Ісус Христос». За його словами, завданням священика є допомагати громаді стояти в ногах Господа й слухати Його слово, захищати основи духовної будівлі, обороняти спільноту від хижих вовків. Слід бути, як і святий Павло, «мудрими будівничими», які добре усвідомлюють, що будь-яка інша основа, крім Євангелія, може принести певний успіх і безпосередню віддачу, але «невідворотно наразить на крах, на падіння всієї духовної будівлі».

Господня провокація

«Зруйнуйте цей храм – і за три дні Я підніму його», – ці Христові слова з уривку з Євангелії від Івана, в якому розповідається про вигнання торговців і міняйл із храму, Папа присвятив «душпастирським командам». Він зазначив, що для того, аби спонукати людину до радикальних змін, Бог, іноді, «діє дуже рішуче» й провокаційно.

Згадана євангельська подія відбулася в притворі язичників, доступному для не євреїв. Бог же бажає, щоб його святиня була домом молитви для всіх народів. Очищення храму, довершене Ісусом, було необхідним, аби Ізраїль наново відкрив своє покликання «бути світлом для всіх народів». «Ісус знає, що ця провокація дорого йому обійдеться», – зауважив Святіший Отець, додавши, що на запитання: «Яке знамення покажеш нам, що таке Ти робиш?», Христос відповів: «Зруйнуйте цей храм – і за три дні Я підніму його».

Тож звертаючись до осіб, покликаних допомагати в душпастирстві, Єпископ Риму нагадав, що їхнім завданням є допомагати своїм спільнотам і душпастирям «досягати всіх мешканців міста», визначаючи нові шляхи для того, аби «зустрічати тих, які далекі від віри та від Церкви». Й у цьому служінні слід пам’ятати про те, що «не існує такого людського серця, в якому Христос не хотів би і не міг відродитися». Ми часто руйнуємо «Божий храм, який є всередині кожного з нас», але «Господеві вистачає трьох днів», аби його відбудувати.

 

 

Ніхто не є приреченим

«Ніхто, якими б не були рани, завдані злом, не приречений на цій землі назавжди бути віддаленим від Бога. Часто, в таємничий але реальний спосіб, Господь відкриває у серцях нові щілини, прагнення істини, добра й краси, що приготовляють місце для євангелізації», – підсумував Папа, додаючи, що хоч, іноді, й зустрічаються недовіра та ворожість, не слід допустити, аби вони нас блокували, але, натомість, зберігати переконаність у тому, «що Богові достатньо трьох днів, аби воскресити Свого Сина в серці людини».