Папа: ніколи не можна доручати алгоритмові рішення про долю людини
  • Срд, 11/01/2023 - 00:31
Папа Франциск прийняв учасників заходу, присвяченого розробці етичних стандартів застосування штучного інтелекту, до якого приєдналися представники технологічних компаній та авраамітських релігій.

Під час зустрічі різних бачень світу, людські права становлять важливу точку узгодження для пошуків спільного терену. На це звернув Папа Франциск, приймаючи у вівторок, 10 січня 2023 р., учасників заходу, під час якого представники християнства, юдаїзму та ісламу приєдналися до «Римського заклику» щодо необхідності опрацювання етичних стандартів у царині штучного інтелекту. Цей заклик наприкінці лютого 2020 року з ініціативи Папської Академії «За життя» підписали представники провідних компаній інформатичної галузі та міжнародних організацій.

Розвиток на благо справедливості та миру

Вітаючи присутніх перших підписантів, а також рабина Елієзера Сімху Вейса та шейха Абдаллу бін Байяха, які сьогодні поставили підписи під закликом, представляючи юдаїзм та іслам, Святіший Отець подякував Папській Академії «За життя» та Фундації «RenAIssance» за зусилля, спрямовані на поширення спільного етичного бачення, що стосується великих викликів, які відкриваються в перспективі штучного інтелекту. «Після підписання у 2020 році, сьогоднішня подія є свідком залучення також юдеських та ісламських делегацій, які дивляться на так званий штучний інтелект поглядом, натхненим енциклікою “Fratelli tutti”», – сказав він, назвавши зразковими старання, спрямовані на те, щоби «покласти цю технологію на служіння спільному благу всіх та збереженню спільного дому». «Братерство між усіма є передумовою для того, щоби також і технологічний поступ перебував на служінні справедливості та мирові повсюди в світі», – додав Єпископ Риму.

 

Кожен має право користати з прогресу

Глава Католицької Церкви зазначив, що штучний інтелект дедалі більше проникає в кожен аспект щоденного життя, впливаючи також на те, як ми розуміємо світ і себе самих. Інновації в цій сфері причиняються до того, що згадані засоби стають дедалі вирішальними не тільки в діяльності, але й у рішеннях людей. Тож Папа схвалює факт залучення до цих роздумів інших великих релігій і всіх людей доброї волі, щоб «алгоретика, тобто етична рефлексія про застосування алгоритмів, завжди була присутньою не тільки в громадській дискусії, але й у розвиткові технічних вирішень». «Кожна людина, в дійсності, повинна мати можливість користати з людського та солідарного розвитку, нікого не виключаючи. Йдеться навіть про те, щоби бути пильними та дбати про те, щоби не привилося дискримінаційне застосування цих засобів на шкоду найслабшим і виключеним», – сказав Святіший Отець, наголошуючи на недопустимості того, щоби довірити алгоритмові приймати рішення, що стосуються життя та долі людини.

На підвалинах прав людини

За словами Папи, «Римський заклик» може стати корисним інструментом для діалогу між усіма з метою сприяти людяному розвиткові нових технологій. Щодо цього він повторив те, що казав учасникам пленарної асамблеї Папської Академії «За життя» в лютому 2020 року, під час якої цей заклик був підписаний, наголошуючи, що в зустрічі між різними баченнями світу точкою згоди для подальшої спільної праці є людські права. Глибина та пришвидшення перетворень цифрової ери «піднімають неочікувані проблематики», а тому приєднання до «Римського заклику» може стати важливим кроком «на підтримку цифрової антропології з трьома фундаментальними координатами, якими є етика, освіта та права».