Папа німецьким католикам: лише разом зможемо прямувати вперед
  • Чтв, 26/05/2022 - 16:32
Папа Франциск надіслав свої вітання учасникам заходів, що відбуваються у Німеччині в рамках «Католицьких днів», вказуючи на те, що в період криз також бачимо, наскільки великою є готовність багатьох людей жертвувати щось на підтримку ближніх.

«Наша думка також лине до людей в Україні, молимося за всіх людей, чиє життя під загрозою чи обумовлене, за всіх тих, які прагнуть сповненого життя, яке може дати лише Господь. Випрошуймо Його миру», – такі побажання знаходимо у посланні, яке Папа Франциск надіслав учасникам 102-го Katholikentag, головного періодичного форуму німецьких католиків, який цього року від 25 до 29 травня відбувається у Штутгарті на тему «Ділитися життям».

Не можемо не ділитися життям

У своєму листі Святіший Отець вказує на те, що існують різні форми дарування свого життя. «Маю на думці, наприклад, – пише він, – матерів чи татів, які повністю посвячуються дітям, багатьох людей, які у церковному служінні чи на соціальній або благодійній службі ставлять своє життя на останнє місце, щоби служити та допомагати іншим. Також і в теперішніх кризах можемо ствердити, наскільки великою є готовність багатьох людей жертвувати чимось задля інших. Ніхто не може врятуватися наодинці. Всі ми перебуваємо в тому самому човні. Тому необхідно розвивати усвідомлення того, що всі ми – діти одного Отця, брати й сестри; що ми всі живемо в одному домі, що ввірений піклуванню нас усіх», – наголошує Папа, підкреслюючи, що «лише разом прямуємо вперед».

 

Кожен у чомусь є потребуючим

Покликаючись на постать святого Мартина Турського, який подарував частину свого плаща жебракові, Наступник святого Петра заохотив наслідувати його приклад, бо всі ті, хто «носить ім’я Ісуса Христа», покликані зробити учасниками своїх засобів і можливостей тих, хто перебуває в потребі. «Якщо будемо пильними, прямуючи життям, то дуже швидко побачимо де нас потребують», – пише Папа, додаючи, що також і найбідніші мають що подарувати іншим. Водночас, він зазначає, що «всі потребують дарів інших людей». «Прийняти щось від інших іноді буває важче, ніж щось дарувати, бо це означає допустити власну недосконалість, – пояснив Святіший Отець. – Святий Петро мусів не без зусиль засвоїти урок, щоби прийняти служіння свого Вчителя, коли Той вмивав ноги. Молімося також і ми про дар покори вміти приймати щось від інших».

 

Головний суспільний захід німецьких католиків

«Katholikentag» (День католиків) в Німеччині був започаткований 1848 року як «Загальні збори Католицької асоціації Німеччини». Форум має, переважно, дискусійний характер і відзначається соціальним виміром. Останніми десятиріччями він став основним суспільним заходом німецьких католиків, який збирає десятки тисяч учасників для поглиблення віри, богословських знань, обговорення проблем сучасної віруючої людини та Церкви не тільки з Німеччини, але й з усього світу. Під час конгресу, що відбувається один раз на два роки, проводяться численні конференції, зустрічі, різноманітні релігійні, культурні, наукові, суспільно-політичні та духовні події. Попередній такий захід відбувався ще у травні 2018 року, оскільки в 2020-21 роках проведенню завадила пандемія.

Спонукувана прикладом «Katholikentag», також і протестантська Церква в Німеччині почала регулярно проводити «Kirchentag» (День Церкви), а останнім часом відбулися вже три «Екуменічні Kirchentag».