Папа новим єпископам: Зростайте на дорозі близькості
  • Пон, 18/10/2021 - 12:36
Папа Франциск уділив єпископські свячення колишньому Головному Церемоніймейстеру Папських літургійних богослужінь і новопризначеному Секретареві Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Таїнств.

У неділю, 17 жовтня 2021 р., вранці, Папа Франциск відслужив Святу Месу в базиліці Святого Петра у Ватикані, на якій у молитві єдналися працівники Римської Курії, а також родичі та друзі колишнього Головного Церемоніймейстера Папських літургійних богослужінь монсеньйора Ґвідо Маріні, призначеного наприкінці серпня єпископом італійської дієцезії Тортони, та призначеного на початку вересня Секретаря Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Таїнств монсеньйора Андрéса Ґабріеля Ферради Морейри. Цього дня вони прийняли з рук Наступника святого Петра єпископські свячення, приєднавшись до грона наступників святих апостолів.

 

Єпископство – це служіння, а не почесті

Після читань зі Святого Письма кардинал Марк Уелле, Префект Конгрегації в справах єпископів, представив кандидатів до свячень, після чого Папа Франциск виголосив проповідь, яка ґрунтувалася на так званій обрядовій проповіді, передбаченій Римським Месалом на єпископське рукоположення, яку Святіший Отець збагатив деякими думками, доданими експромтом.

У згаданій проповіді йдеться про покликання та завдання єпископа, який покликаний продовжувати світі місію апостолів, яких Христос послав звіщати Євангеліє всім народам, освячуючи їх і провадячи до спасіння. Звертаючись до кандидатів на отримання свячень, Папа закликав їх пам’ятати про те, що вони «обрані з-поміж людей і для людей», і що «не існує справжнього єпископства без служіння». «Тому, служачи, ви вбережете своє покликання та будете справжніми пастирями в служінні, а не в почестях, владі чи могутності», – сказав проповідник, нагадавши також про чотири виміри близькості, якою повинен відзначатися єпископ.

 

Чотири виміри близькості

Першою є близькість з Богом, бо першим завданням, на яке єпископові ніколи не повинно бракувати часу, є молитися. Наступна близькість – це близькість з іншими єпископами, між якими можуть виникати дискусії, але завжди повинні були братерські взаємини. Третьою є близькість зі священиками, які завжди повинні мати доступ до свого єпископа. Врешті, єпископ ніколи не повинен забувати, що був взятий з-поміж святого Божого люду, близькість з яким є четвертим виміром близькості, якою він повинен відзначатися.

«Нехай же Господь допоможе вам зростати на цій дорозі близькості. Тоді ви ще краще наслідуватимете Господа, бо Він завжди був близьким та завжди перебуває поруч з нами, Своєю співчутливою та ніжною близькістю Він допомагає нам прямувати вперед», – побажав Святіший Отець.

Далі розпочався обряд єпископських свячень.