Папа: Обрання, обітниця і завіт – три виміри життя віри. Молитва за безпритульних
  • Чтв, 02/04/2020 - 13:48

Молитва за те, щоб пробудилося почуття близькості до тих, яких, зазвичай, не зауважуємо, та роздуми про виміри життя вірою, євхаристійні адорація та благословення. Цими моментами була позначена ранкова Свята Меса Папи у четвер.

Надзвичайний стан, який переживаємо, виставляє напоказ певні явища, яких ми воліємо не помічати за звичайних обставин. На це звернув увагу Папа Франциск, розпочинаючи в четвер, 2 квітня 2020 р., Святу Месу в каплиці «Дому святої Марти», що транслювалася в прямому ефірі.

«Цими днями, – сказав він, – біль і смуток виявляються чимало прихованих проблем. В одній із сьогоднішніх газет поміщене фото, що вражає: численні бездомні одного з міст, що лежать на паркуванні, зібрані там для режиму обсервації… Сьогодні є багато бездомних. Просімо у святої Терези з Калькутти, аби розбудила в нас почуття близькості з багатьма людьми, які в суспільстві, за нормальних умов, живуть приховано, але, як бездомні, в період кризи саме так виходять на яв».

Коментуючи біблійні читання, почерпнуті з Книги Буття та з Євангелії від Івана, в яких йшлося про постать Авраама, союз із Богом та звіщення Ісуса, Який об’являє, що ті, які приймуть Його слово, не побачать смерті, Святіший Отець підкреслив, що ми є християнами не тому, що ми обрали Бога, але були обрані Богом. Ми також отримали обітницю плідності, на яку повинні відповісти вірністю завітові. Отож, «обрання, обітниця і завіт – це три виміри життя віри, три виміри християнського життя».

За словами проповідника, наші гріхи є якраз проти цих трьох вимірів: не приймати обрання, поклоняючись ідолам, не покладати надію на обітницю, шукаючи спасіння деінде, та забуватися про завіт з Богом, живучи так, ніби його не існує. «Саме таке об’явлення Боже слово дає нам сьогодні про наше християнське життя. Нехай же воно буде таким, як і життя нашого отця Авраама: усвідомлюючи обрання, бути радісними, прямуючи до обітниці, та вірними у сповнені союзу», – побажав він.