Папа: Очікування Господнього приходу повинно бути радісним
  • Нед, 10/12/2017 - 15:23

«Коли очікуємо вдома на відвідини дорогої особи, ми все дбайливо та з почуттям щастя приготовляємо для цього. Так само хочемо приготуватися до приходу Господа», – сказав Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 10 грудня 2017 р., коментуючи літургійні читання другої неділі Адвенту.

«Попередньої неділі, – сказав він, – ми розпочали Адвент із запрошення бути пильними, сьогодні ж, у другу неділю цього періоду приготування до Різдва, літургія вказує нам на його властивий зміст: це час, аби розпізнати ями, які слід засипати в нашому житті, та горби гордості, які слід зрівняти та зробити місце для Ісуса, Який надходить».

Святіший Отець зазначив, що пророк Ісая, провіщаючи народові про завершення вигнання у Вавилоні та повернення до Єрусалиму, каже: «Голос чути: Готуйте Господеві дорогу у пустині […].  Нехай кожна долина піднесеться». За його словами, ці долини вказують на «всі порожнечі нашої поведінки перед Богом, на всі наші гріхи та занедбання».

«Такою порожниною в нашому житті може бути той факт, що ми не молимося, або мало молимося. Отож, Адвент – це сприятливий час для того, щоб інтенсивніше молитися, щоб призначити для духовного життя належний йому важливий простір, – сказав Папа. – Іншою порожниною може бути брак любові до ближнього, особливо, до тих, які найбільше потребують не лише матеріальної, але й духовної допомоги. Ми покликані бути уважнішими до потреб інших, найближчих до нас».

Далі пророк каже: «Кожна гора й пагорб нехай знизиться!». За словами Святішого Отця, гори й пагорби – «це гордість, пиха, свавілля». Бо Господь не може увійти туди, де панують ці вади. Це вказує також на те, що готуючись до Господнього приходу, ми повинні «прийняти наставлення лагідності та покори», адже Ісус є «лагідний і сумирний серцем». Пророк також закликає «усунути всі перешкоди», які заважають єдності з Господом: «Нехай провалля стануть рівниною, а кручі – низиною! Тоді слава Господня з’явиться, і всяке тіло побачить разом, що прорекли уста Господні».

«Всі ці дії, – уточнив Наступник святого Петра, – слід чинити з радістю, адже їхнім призначенням є приготування до приходу Ісуса. Коли очікуємо вдома на відвідини дорогої особи, ми все для цього приготовляємо дбайливо та з почуттям щастя. Так само хочемо приготуватися до приходу Господа: дбайливо очікувати Його кожного дня, аби Він, коли прийде, наповнив нас Своєю благодаттю».

«Спаситель, Якого очікуємо, спроможний перемінити наше життя Своєю благодаттю та силою Святого Духа, силою любові. Святий Дух, у дійсності, вливає у наші серця Божу любов, невичерпне джерело очищення, нового життя та свободи. Пречиста Діва Марія в повноті пережила цю дійсність, піддавшись “хрищенню” Святого Духа, Який огорнув Її Своєю могутністю», – підсумував Святіший Отець, побажавши: «Нехай же Вона, що приготувала Христовий прихід цілістю Свого життя, допоможе нам наслідувати Її приклад та спрямовує наші кроки назустріч Господеві, Який надходить».