Папа: Очистити віру від корисливості
  • Втр, 17/04/2018 - 14:22

До безкорисливого слідування за Христом закликав Папа Франциск у проповіді під час ранкової  Святої Меси, відслуженої у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти»  в понеділок 16 квітня 2018 року. Він звернув увагу на необхідність «освіжити» пам’ять, згадуючи ті конкретні речі, які Ісус вчинив у житті кожного з нас та заохотив запитати себе самих, що саме спонукає нас слідувати за Ісусом. Не можна йти за Христом у корисливий спосіб, тільки через те, що Він учинив чуда, але треба шукати Його в дусі віри, щоб слухати Його слів і їх виконувати.

Посилаючись на уривок з Євангелії від святого Івана (Ів 6, 22-29), який розповідає про те, як після чудесного розмноження хліба та риби за Ісусом ішов великий натовп людей, Святіший Отець звернув увагу, що деякі з них шукали Христа, щоб Його слово наповнило їхнє серце, а інші – з корисливості, бо Він їх нагодував. Тому Ісус сказав їм: «Істинно, істинно говорю вам: Ви шукаєте мене не тому, що чуда бачили, а тому, що хліб їли та й наситилися. Працюйте не на ту їжу, яка проминає, лише на ту їжу, яка залишається на життя вічне, – яку ж дасть вам Син Чоловічий, бо його Бог Отець назнаменував» (Ів 6, 26-27).

Папа Франциск звернув увагу на два аспекти: з одного боку, люди, керуючись вірою, шукали Спасителя, намагаючись почути Його слова, а з другого – з причини свого егоїзму. Вони були добрими людьми, але самолюбними. Ось чому Ісус їм докоряв.

Проповідник вказав також на святого Стефана, постать якого описана в Діяннях Апостолів. Він промовляв так ясно й чітко, що ніхто не зміг «протистояти мудрості та Духові, що ним говорив» (Ді 6, 10). Він безкорисливо йшов за Христом, не зважаючи на наслідки: наклепи і каменування, даючи свідчення Христові.

Порівнюючи віру натовпу, що йшов за Ісусом, та святого Стефана, Святіший Отець закликав запитати себе самих, якими спонуками ми керуємось, коли слідуємо за Ісусом? Чи ми готові віддати за Нього життя так, як святий Стефан? Папа порадив «освіжити пам’ять», пригадуючи те, що Ісус зробив у нашому житті, не в загальний спосіб, але конкретно.

«Знайдемо багато чудових речей, які Ісус дав нам безкорисливо, бо нас любить, любить кожного з нас. А коли побачу, що Ісус зробив для мене, то запитаю себе самого, що я маю зробити для Ісуса? І за допомогою цих двох питань, можливо будемо спроможні очиститись з усякої корисливості на шляху віри», – наголосив Папа Франциск, додавши, що таким чином можемо провести тестування власного життя щодо того, як чи слідуємо за Ісусом: корислива чи ні, та очистити своє життя від будь-якої корисливості.