Папа: оновити християнське обличчя Європи
  • Птн, 12/11/2021 - 10:13
Звертаючись до учасників конференції на тему «Італійці в Європі і християнська місія», Папа Франциск зазначив, що мігранти є частиною нас самих: це наші ближні, наші родини, молодь, студенти, дипломовані спеціалісти, підприємці, безробітні.

У четвер, 11 листопада 2021 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників конференції, присвяченої Католицькій місії Італії в Європі, що відбувається в Римі від 9 по 12 листопада. Звертаючись до них, він, насамперед, подякував очільникові Конференції єпископів за вступне слово та підкреслив, що священики та всі задіяні в пасторальній праці, виконують важливе служіння в місії серед італійців, що проживають в європейських країнах. Римський Архиєрей зазначив, що, з одного боку, місія є душпастирською турботою, яка завжди спонукає нас до пізнання дійсності, а з іншого боку, таке місійне прагнення, повинно бути закваскою нової євангелізації в Європі.

Дбати про нову євангелізацію

У своєму зверненні Папа він звернув увагу на три пункти: міграція, Європа та свідчення віри. Роздумуючи над першим з них, він зазначив, що часто сприймаємо мігрантів як інших, як незнайомців. Однак, мігранти є частиною нас самих: це наші ближні, наші родини, молодь, студенти, дипломовані спеціалісти, підприємці, безробітні. Для багатьох міграція є особливо близькою, так як мігрантами є члени наших родин.

Наступна точка, на яку Папа звернув увагу є Європа. Говорячи про італійську міграцію в Європі нам потрібно дедалі більше усвідомлювати, що Європа є нашим спільним домом. Церква в Європі не може не брати до уваги мільйони італійських мігрантів, які оновлюють обличчя міст та країн. Водночас, вони «плекають мрію про об’єднану Європу, що зуміє розпізнавати спільні корені та радіти різноманітним народам, що її населяють» (Fratelli tutti, 10). Отож, Європа є прекрасною мозаїкою, яка не повинна бути пошкоджена упередженнями, ненавистю чи завуальованою респектабельністю, адже вона запрошена відновити своє покликання до солідарності та спільності.

Третьою точкою послання Святішого Отця є свідчення віри. Завдяки радикальності у визнанні віри та народної побожності італійські мігранти, що проживають європейських країнах, виявляють радість Євангелія та роблять видимою красу спільноти, будучи відкритими та привітними, а також ділячись вірою з іншими християнськими громадами. Такий стиль спільноти характеризує їхню історію, а також формує їхнє майбутнє. За словами Папи Франциска, нинішнє покоління дуже відрізняються своєю вірою від своїх дідусів та бабусь, але, загалом, вони дуже прив’язані до них. Тому дуже важливо, щоб вони залишилися вірними своєму корінню й берегли свою спадщину та духовні цінності. Отже, якщо існує такий діалог між поколіннями, насправді «вияви народної побожності мають багато чого навчити нас [...], особливо, коли думаємо про нову євангелізацію» (Апостольське відкликання Evangelii gaudium, 126).

Оновлення місії Церкви у Європі

На підставі латиноамериканського досвіду Папа зазначив, що коли «допомагаємо мігрантам та підтримуємо їх, вони стають благословенням, багатством та новим даром, який запрошує суспільство до зростання». Святіший Отець особливо наголосив на чотирьох кроках стосовно мігрантів: прийняти, супроводжувати, сприяти й інтегрувати. Якщо не буде інтеграції, можуть виникнути серйозні проблеми. Мігранти є благословенням для Церкви в Європі, – наголосив Наступник святого Петра. Інтегруючись, вони можуть творити простір, де виявлятиметься єдність у різноманітності, показувати обличчя католицизму та свідчити апостольськість Церкви. Одночасно, мігранти можуть підтримувати дружні стосунки на шляху екуменізму в багатьох європейських країнах, де вірні належать до різних християнських спільнот та конфесій.

На шляху синодальності, а також завдяки пасторальному служінню Фундації Migrantes, можна вважати, що мігранти є важливим знаряддям для оновлення місії Церкви в Європі. Особливо молодь, яка часто є дезорієнтованою та самотньою, має бачити Церкву, яка іде разом з ними і для них.

Папа заохотив учасників Конференції і далі виконувати своє завдання та бути творчими в місії, що дивиться в майбутнє та є дедалі більше братерською, відкритою та вкоріненою в Євангеліє.