Папа: Основою віри є не обряди та приписи, а Божа любов
  • Срд, 27/10/2021 - 12:51

Шукати живого Бога, а не релігійних гарантій, що виражаються у приписах і традиціях, заохотив вірних Папа Франциск у своїй черговій середовій катехизі, зосередженій на Посланні святого Павла до Галатів.

 

Годі збагнути красу віри в Ісуса, якщо відправною точкою є надмір приписів і моральне бачення, забуваючи про первісну плідність любові, підтримуваної молитвою, що дарує мир і радісне свідчення. Думками про це ділився Папа Франциск під час загальної аудієнції в середу, 27 жовтня 2021 р., у своїй черговій катехизі з циклу, присвяченого посланню святого Павла до Галатів.

Де шукати суть віри?

Святіший Отець нагадав, що все проповідування святого Павла зосереджене на Ісусі та на Його пасхальному таїнстві. Галатам, спокушуваним основувати свою релігійність на дотриманні приписів і традицій, він нагадує, що суттю спасіння та віри є Господні смерть і воскресіння. «Також і сьогодні багато людей шукають релігійних забезпечень перше, ніж живого та істинного Бога, зосередившись на обрядах і приписах, замість того, щоби повнотою себе обійняти Бога любові», – зауважив Папа, вказуючи на те, що апостол закликає галатів повертатися до суттєвого, «до Бога, Який дає життя в розіп’ятому Христі».

З цього випливає заохочення Святішого Отця, аби в хвилини, коли «втрачаємо провідну нитку духовного життя, якщо тисячі проблем і думок напосідаються на нас», ставати за Павловою порадою перед розіп’ятим Христом: взяти в руки хрестик, пригорнути його до серця, або ж стати перед Ісусом на адорації Пресвятої Євхаристії.

 

Під проводом Святого Духа

Далі Папа запросив зробити наступний крок, запитуючи себе: що стається, коли на молитві зустрічаємо розіп’ятого Ісуса? За його словами, стається те, що сталося під хрестом: Ісус вручає Духа, дарує Своє життя. І цей Дух, Який випливає з Ісусової Пасхи, «є початком духовного життя». Саме Він перемінює серце, «не наші діла, а дія Святого Духа в нас». Це Він «провадить Церкву, а ми покликані бути слухняними Його діянню». Саме констатація того факту, що Святий Дух сходив на всіх, що Його благодать нікого не виключала, як зазначив Наступник святого Петра, переконала апостолів у тому, «що Євангеліє Ісуса призначене для всіх, а не для небагатьох привілейованих».

Діла тіла та плоди Духа

Духовна боротьба є ще одним великим повчанням Послання до Галатів, у якому святий Павло протиставляє «діла тіла» та «плоди Святого Духа». Апостол називає поведінку, супротивну Божому Духові «ділами тіла» не тому, що наше людське тіло є чимось злим. У цьому випадку тіло вказує «на людину в її тільки земному вимірі, замкнуту в собі самій», слідуючи за інстинктами та замикаючи двері перед Духом. Тіло також нагадує про те, що все це старіє та проминає, у той час як Дух дає життя. Павло перераховує серед діл тіла егоїстичне застосування сексуальності, ідолопоклонство й усе те, що загрожує міжособистісним стосункам, як поділи, заздрощі, ворожнеча, гнів…

Плодами Духа, натомість, є «любов, радість, мир, довготерпіння, лагідність, доброта, вірність, тихість, здержливість» (Гал 5,22). Християни, які в хрищенні «зодягнулися в Христа», покликані жити саме так.

 

Сила, що приваблює серце людини

Підсумовуючи, Святіший Отець зазначив, що це апостольське повчання ставить чудовий виклик перед нашими громадами. За його словами, буває так, що той, хто приступає до Церкви, має враження, що потрапив у потік заповідей і приписів. «Але, в дійсності, неможливо збагнути красу віри в Ісуса Христа, розпочавши від надміру заповідей і від морального бачення, яке, розвиваючись у багато струмочків, може привести до забування про первісну плідність любові, що живиться молитвою, яка дарує мир і радісне свідчення», – сказав Папа, додаючи, що так само «життя Святого Духа, що виражається у Таїнствах, не може бути заглушеним бюрократією», яка стає на заваді Духові, Який є «автором навернення серця». Отож, на нас лежить велика відповідальність звіщати Христа розп’ятого і воскреслого, натхнені подихом Духа любові. Бо лише ця Любов «має силу привабити та перемінити серце людини».