Папа: освіта і виховання є конкретним внеском у євангелізацію
  • Суб, 21/05/2022 - 17:05
Приймаючи на аудієнції учасників Генеральної капітули Згромадження Братів Християнських Шкіл, Святіший Отець вказав на нові освітні шляхи, які пропонує приклад Христа, відповідно до харизми цього Згромадження.

21 травня Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників Генеральної капітули Згромадження Братів Християнських Шкіл. Промовляючи до них, він висловив деякі думки, пов’язані з темою Капітули, що звучить: «Побудова нових шляхів для перетворення життя», вказуючи на важливість Христа як шляху, що веде до зустрічі з братами, особливо з найубогішими.

Освіта на взірець Христа

Святіший Отець виокремив освітній процес як притаманний шлях Згромадження Братів Християнських Шкіл, згідно з харизмою його засновника – святого Жана-Батиста де Ла Салля. «Ви пропонуєте цінності своєї багатої педагогічної традиції: виховувати відповідальність, креативність, співіснування, справедливість, мир; виховуєте внутрішнє життя, здатність бути відкритим до трансцендентного, почуття подиву і споглядання перед обличчям таємниці життя і творіння», – зазначив Папа Франциск. Він підкреслив, що освітній процес Згромадження Братів Християнських Шкіл є також місією апостоляту, «вашим конкретним внеском у євангелізацію: щоб людина зростала на взірець Христа», – зауважив Святіший Отець.

 

Освіта як процес будування нових шляхів

Папа Франциск відзначив важливість освіти у зв’язку з наслідками, завданими пандемією Covid-19. Він, зокрема, виокремив два виклики нашого часу – виклик братерства і турботи про наш спільний дім. Тому існує потреба «будувати нові шляхи трансформації» завдяки освіті. «І ви, браття, є частиною цього будівництва. Справді, ви на передовій, навчаючи переходити із закритого світу у відкритий; від культури одноразового вжитку до культури піклування; від культури відкинення до культури залучення, від пошуку окремих інтересів до пошуку спільного блага», – зазначив Святіший Отець. У цьому процесі, на думку Папи Франциска, необхідне християнське свідчення, яке бере свої витоки від Христа. «Ви не можете дати молоді те, чого не маєте в собі. Християнський педагог у школі Христа є, насамперед, свідком, він є вчителем мірою того, наскільки він є свідком», – сказав Святіший Отець.