Папа отримав подання на проголошення святого Іринея Учителем Церкви
  • Птн, 21/01/2022 - 12:26

У четвер, 20 січня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції кардинала Марчелло Семераро, Префекта Конгрегації в справах визнання святих.

Як зазначається у повідомленні Прес-служби Святого Престолу, кардинал Семераро представив Святішому Отцеві рішення Пленарної Сесії членів цієї Конгрегації, що схвалює надання титулу Учителя Вселенської Церкви святому Іринеєві, Єпископові Ліона, що народився, правдоподібно, у Смірні (тепер Туреччина) між 130 і 140 роками, та помер у Ліоні (Франція) в 202 році.

Основоположник християнської догматики

Про можливість проголошення святого Іринея Ліонського Учителем Церкви Папа Франциск вже згадував, приймаючи 7 жовтня 2021 року змішану католицько-православну робочу богословську групу ім. святого Іринея, якого він назвав «великим духовним і богословським мостом між східними та західними християнами».

Як апостол серед кельтських і германських народів, святий Іриней був захисником християнського віровчення, поборюючи єресь гностицизму. Він є одним із перших великих богословів Церкви. Його головною спадщиною є п’ять книг з циклу «Проти Єресей» та «Доказ апостольської проповіді», що вважається найдавнішим катехизмом християнської доктрини.

Декрети про геройський вимір чеснот

Під час цієї ж аудієнції Папа затвердив для проголошення декрети про визнання геройського виміру чеснот трьох Слуг Божих, для беатифікації яких у подальшому потрібне визнання чуда за їхнім заступництвом. Це італійський архиєпископ Франческо Саверіо Топпі, виходець з Ордену Братів Менших капуцинів, який очолював територіальну прелатуру в Помпеях (1925-2007), та італійські черниці Марія Тереза Раффаелла Де Вінченті, Засновниця Згромадження Малих Робітниць Пресвятих Сердець (1872-1936) і Ґабріелла Тереза Борґаріно з Товариства Дочок Милосердя (1880-1949).