Папа отримав у подарунок військовий формуляр свого діда
  • Суб, 13/09/2014 - 17:35

Папа Франциск отримав у подарунок військовий формуляр свого діда Джованні Бергольо – учасника Першої світової війни. Несподіваний подарунок Папі вручили представники Міністерства оборони Італії після Літургії на території меморіального комплексу в Редіпульї, побудованого в пам'ять про жертв конфлікту 100-річної давності.

Недалеко від цього місця, біля кордону зі Словенією, 30-річний уродженець П'ємонту, Джованні Бергольо, служив як рядовий солдат в одному з італійських піхотних батальйонів. «Прийміть цей дар, як знак зусиль наших військовослужбовців задля переміни історії: з історії війни в історію миру», - сказав під час вручення формуляра військовий ординарій в Італії, Архиєпископ Санта Марчана.

У тодішній «безглуздій бійні» дід Папи Франциска втратив багато товаришів по службі. 78-й піхотний полк, в якому він проходив службу з 1916 року, втратив 882 людини убитими, 1573 – зникли без вісті та 3846 – поранені. Джованні Бергольо вижив, а після війни отримав грошову винагороду – 200 лір. Спогадами про драму Першої світової війни він часто ділився зі своїми внуками, серед яких був і майбутній Папа.

Після молитви за мир, наприкінці Літургії, Папа Франциск вручив тринадцятьом присутнім військовим ординаріям лампади, які запалять у різних єпархіях під час богослужінь, приурочених до 100-річчя з початку Першої світової війни. Попрощавшись з вірянами, Святіший Отець повернувся до Ватикану.