Папа: Перебуваючи в єдності з Ісусом, приносимо плоди нового життя
  • Нед, 29/04/2018 - 19:44

Щоб бути святим, не обов’язково бути священиком чи вступати до монастиря: кожна діяльність людини, прожита в єдності з Ісусом – це нагода, щоб жити євангельською святістю. На це, коментуючи Ісусів заклик, звернений до учнів, аби вони перебувало в Ньому, звернув увагу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Царице Неба» в останню неділю квітня.

В одній зі Своїх промов Христос назвав Себе виноградною лозою, запрошуючи нас перебувати в Ньому, щоб могти принести плід. У цьому уривку в Євангелії від Івана слово «перебувати» повторюється сім разів і, за словами Святішого Отця, ці взаємини «є таємницею християнського життя».

«Йдеться про те, щоб перебувати з Господом, аби набратися мужності вийти із себе, з власних зручностей, з нашого обмеженого та захищеного простору, щоб вирушити у відкрите море потреб інших людей, надаючи повноцінний подих нашому християнському свідченню в світі», – сказав Єпископ Риму, підкреслюючи, що ця мужність зроджується «з віри у воскреслого Господа та впевненості в тому, що Його Дух супроводжує нашу історію».

Повертаючись до аналогії єдності гілок з виноградною лозою, необхідної для того, щоб принести плід, Папа зауважив, що одним з «найспіліших плодів», що випливає з єдності з Христом, є «милосердна любов до ближнього», люблячи аж до самовідречення, «як нас полюбив Ісус». Динамізм любові не є плодом стратегії і не походить від суспільних чи ідеологічних спонук, але народжується «із зустрічі з Ісусом та перебування в Ісусі», бо Він є для нас «лозою», з якої черпаємо «життєдайні соки», щоби вносити в суспільство «інший спосіб життя».

«Коли ми є в такій глибокій єдності з Господом, в якій перебувають між собою лоза та гілки, стаємо здатними приносити плоди нового життя, милосердя, справедливості та миру, що походять з Господнього Воскресіння. Саме так чинили святі, люди, які в повноті прожили християнським життям та свідченням милосердної любові, бо були справжніми гілками Господньої лози», – сказав Святіший Отець, наголошуючи на тому, що для осягнення святості «не обов’язково бути єпископами, священиками, черницями чи ченцями», але кожен покликаний бути святим «живучи з любов’ю» та «свідчачи серед щоденних занять».

«Кожна діяльність – праця й відпочинок, родинне і суспільне життя, здійснення відповідальності в політичній, культурній чи економічній сфері – будь-яка діяльність, мала чи велика, прожита в єдності з Ісусом та з наставленням любові та служіння, є нагодою для того, щоб в повноті жити Хрищенням і євангельською святістю», – підсумував Папа, побажавши:

«Нехай допоможе нам Марія, Цариця святих та приклад досконалої єдності з Її Божественним Сином. Нехай навчить нас перебувати в Ісусі, як гілки на виноградній лозі, й ніколи не віддалятися від Його любові. У дійсності, нічого не можемо зробити без Нього, бо наше життя – це живий Христос, присутній у Церкві та світі».

Після проказування молитви «Царице Неба» Святіший Отець скерував свою думку до Польщі, де напередодні в Кракові відбулася беатифікація блаженної Анни Хшановської «мирянки, яка присвятила своє життя опіці над хворими, в яких вбачала обличчя страждаючого Ісуса. Дякуймо Богові, – сказав він, – за свідчення цієї апостолки хворих і стараймося наслідувати її приклад».

Глава Католицької Церкви також запевнив у своїх молитвах за успіх мирних ініціатив та плану ядерного роззброєння на Корейському півострові, висловив солідарність з християнами Нігерії, а також запросив вірних на молитву на вервиці за мир у Сирії та в усьому світі, що відбудеться 1 травня в санктуарії Богородиці Божественної Любові на околиці Риму.