Папа перед “Regina Caeli”: розпізнавати унікальний голос Ісуса (повний текст)
  • Нед, 21/04/2013 - 10:28

21 квітня перед молитвою «Regina Cаeli” Святіший Отець присвятив свої роздуми Євангелію IV Великодньої неділі. Зустріч Папи з віруючими відбулася відразу після урочистої Євхаристії, під час якої Франциск уділив Таїнство священства 10 учням римської Вищої духовної семінарії. Площа св. Петра і прилегла до неї територія були заповнені віруючими. У своїх  розважаннях Понтифік вказав на реальність вічного життя. За його словами, воно ґрунтується на живих стосунках з Богом. Постійним прагненням Ісуса було і є встановлення особистих відносин з кожною людиною, тому Він порівнює себе до пастиря, а віруючих до овець. Святіший Отець закликав вчитися розпізнавати голос Христа, відрізняти його від всіх інших, які прагнуть заплутати людину на її шляху до Бога. Франциск запросив молодих людей не закривати свої серця на голос Ісуса, який кличе їх до особливого служіння Йому в священстві та монашому житті.

 

Дорогі брати і сестри,

на IV Великодню неділю  припадає читання Євангелія про Доброго Пастиря, яке ми чуємо щорічно. Сьогодні  чуємо ці слова Ісуса: “Вівці мої голосу мого слухаються і я їх знаю: вони за мною слідують, і даю я їм життя вічне, і не пропадуть вони повіки, і ніхто не вирве їх із рук моїх. Отець мій, який мені їх дав, більший від усіх, і ніхто не вирве їх з рук Отця мого!  Я і Отець – одно.»” (Ів. 10, 27-30). У цих чотирьох віршах полягає все послання Ісуса, це ядро Його Євангелії: Він закликає нас до участі в Його відносинах з Отцем, і це є життя вічне.

Ісус хоче встановити зі своїми друзями відносини, які є відображенням тих, що він сам має з Отцем, відносини повної взаємної довіри, інтимності спілкування. Щоб виразити це глибоке розуміння, ці відносини дружби, Ісус використовує образ пастиря з його вівцями: він кличе їх і вони знають його голос, відповідають на його заклик і йдуть за ним. Наскільки ж гарна ця притча! Таємниця  поклику вражає: ми впевнені, що з материнського лона вчимося розпізнавати  голос матері та голос батька; по тону голосу ми відчуваємо любов або презирство, прихильність або холодність. Голос Ісуса унікальний! Якщо ми навчимося розрізняти його, Він направить нас на дорогу життя, шлях, який перевершує рамки безодні смерті. Але Ісус в певний момент каже, звертаючись до своїх овець: “Мій Отець, що дав їх Мені …” (Ів. 10,29). Це дуже важливо, це глибока таємниця, яку не легко зрозуміти: якщо я відчуваю тягу до Ісуса, коли Його голос зігріває моє серце, це є милістю Бога Отця, який породив у мені бажання любові, істини, життя, краси …  Ісус все це має в повноті! Це допомагає нам зрозуміти таємницю покликання, зокрема, покликання до спеціального освячення. Іноді Ісус закликає нас, запрошує нас слідувати за Ним, але, можливо, буває так, що ми не розуміємо, що це Він, як сталося з молодим Самуїлом.

 

Сьогодні багато молодих людей знаходиться тут, на площі. Багато вас, правда? Це видно! Саме вас, молодих, сьогодні багато тут на площі. Дозвольте мені запитати: скільки разів ви чули голос Господа  крізь бажання, неспокій – запрошення руку в руку йти за Ним? Ви чули? … Я не чую! (Ред. овації на площі) … Так краще! Чи було у вас бажання бути апостолами Ісуса? Молодість вимагає боротьби за високі ідеали. Ви думаєте про це? Ви готові на це? Запитуйте Ісуса, чого Він хоче від вас і будьте відважними! Сміливіше! Запитуйте Його! За кожним покликанням до священства або посвяченого життя завжди стоїть сильна і інтенсивна молитва: бабусі, дідуся, матері, батька, спільноти … Ось чому Ісус сказав: “Просіть, отже, Господаря жнив, щоб вислав робітників на свої жнива.” (Мт. 9, 38). Покликання народжуються в молитві й через молитву, в молитві, і тільки в молитві можуть тривати і приносити плоди. З радістю хотів би підкреслити, що сьогодні відзначається “Всесвітній день молитов за покликання”. Будемо особливо молитися за нових священиків Римської єпархії, священичі свячення яким я мав задоволення уділити сьогодні вранці. Будемо просити заступництва Марії. Десять молодих людей сказали “так” Ісусові та отримали священичий сан сьогодні вранці. Це чудово! Будемо просити заступництва Марії, яка є жінкою “так”. Марія говорила “так” все своє життя. Вона навчилася розпізнавати голос Ісуса  з початку, коли носила його в лоні. Нехай вона допоможе нам краще розпізнавати голос Ісуса і слідувати за  ним, йдучи по дорозі життя!

 

Джерело: http://popefrancis.org.ua