Папа перед "Ангел Господній": Неділя вчить нас слухати
  • Пон, 28/01/2013 - 00:00

Бенедикт XVI запросив віруючих, зібраних 27 січня на площі св. Петра, задуматися над сенсом неділі. У своїх роздумах перед молитвою "Ангел Господній" Святіший Отець зосередився на недільній Літургії слова. Папа нагадав, що неділя, це особливий день, який варто і потрібно присвятити собі та своїм ближнім, насамперед сім'ї. Але центральне місце в цей день повинна займати Євхаристія. Ще однією рисою, яку розвиває в людині недільний день, є здатність слухати - себе, інших, але перш за все Бога, який приходить до нас у своєму Слові. Недільна літургія, за словами Святішого Отця, стає "школою" слухання Бога.

 

"Сьогоднішня літургія демонструє нам об'єднані разом дві окремі частини Євангелія від св. Луки - зауважив Бенедикт XVI, - Перша (1,1-4) є прологом, адресованим якомусь "Теофілові". Оскільки це ім'я в перекладі з грецької мови означає "Божий друг", ми можемо побачити в ньому кожного віруючого, який відкриває себе Богові і хоче ділитися Євангелією. Другий уривок (4,14-21), в свою чергу, демонструє нам Ісуса, що "в силі Духа" відправився в суботу в синагогу в Назареті.

 

Добре придивившись, можна побачити, що Господь не уникає щотижневого літургійного ритму і приєднується до зібрання своїх співвітчизників для молитви і слухання Святого Письма. Ритуал включає в себе читання тексту Тори і Пророків, а потім коментар. У цей день Ісус встав, щоб читати і знайшов уривок з пророка Ісаї, який починається: "Дух Господній на Мені, бо Він помазав Мене благовістити сумирним" (61,1-2). Оріген коментує це таким чином: "Це не збіг, що Він відкрив книгу і знайшов уривок з пророцтвом про Нього, це була справа Божественного Провидіння" (Проповіді до Євангелія від Луки, 32, 3). Ісус же, після прочитання, в тиші, повній уваги, сказав: «Сьогодні збулися слова Писання, які ви чули" (Лк 4,21). Св. Кирило Олександрійський говорить, що "сьогодні", розташоване між першим і остаточним пришестям Христа, пов'язане зі здатністю віруючих слухати і навертатися (див. PG 69, 1241). Але в сенсі ще більш радикальному, сам Ісус є цим "сьогодні" спасіння в історії, тому що воно завершує повноту відкуплення. Слово "сьогодні", дуже дороге для св. Луки (гл. 19,9; 23,43), повертає нас до христологічної титулу, властивого для Євангеліста - "Спаситель" (sōtēr). Вже в оповіданні про дитинство він присутній в словах ангела до пастухів: "Сьогодні в місті Давида народився для вас Спаситель, Христос Господь" (Лк 2,11).

 

Дорогі друзі, цей євангельський фрагмент відноситься також до нашого "сьогодні". Перш за все, це змушує нас замислитися про наш способ життя в неділю: день для відпочинку і сім'ї, але перш за все, день присвячений Господу через участь в Євхаристії, в якій ми живимося Тілом і Кров'ю Христа і Його Словом життя. По-друге, в наш розсіянний і неуважний час, це Євангеліє закликає нас запитати себе про нашу здатність слухати. Перш, ніж могти говорити про Бога і з Богом, ми повинні слухати Його, і літургія Церкви є "школою" цього слухання Господа, Який говорить з нами. Нарешті, говорить нам, що кожен момент може стати справжнім "сьогодні" нашого навернення. Кожен день (kathēmeran) може стати рятівним "сьогодні", оскільки спасіння - це історія, яка продовжується для Церкви і для кожного учня Христа. Саме це християнський сенс "carpe diem": використовувати день, в який Бог кличе тебе, щоб дати тобі спасіння!

 

Діва Марія залишається завжди нашим взірцем і супутницею в розпізнаванні і в прийнятті кожен день нашого життя присутності Бога, Спасителя нашого і всього людства ", - закінчив Папа.

                               

Після марійської молитви Бенедикт XVI звернувся до присутніх на площі св. Петра віруючих на декількох європейських мовах. Польською Святіший Отець висловив свої співчуття у зв'язку зі смертю кардинала Юзефа Глемпа, Архиєпископа Варшавського і примаса Польщі в емеритурі. "Сьогодні я єднаюся з Церквою в Польщі в молитві подяки за життя і служіння померлого кардинала примаса Юзефа Глемпа", - сказав Папа. Італійською Папа вітав кілька тисяч дітей з римського відділення руху "Католицька акція".

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va