Папа перед "Ангел Господній": християни повинні надавати "смак" цьому світу (повний текст)
  • Втр, 11/02/2014 - 20:21

Святіший Отець зустрівся 9 лютого 2014 року з віруючими на молитві "Ангелус".

В Євангелії цієї неділі, яка настає після проголошення Блаженств, Ісус говорить своїм учням:  "Ви - сіль землі... Ви - світло світу» (Мт. 5,13-14). Але це може видатися трохи дивним для нас, якщо ми подумаємо про тих, хто перебував перед Ісусом, коли Він говорив ці слова. Ким насправді були ті учні? Вони були рибалками, простими людьми... Але Ісус дивиться на них очима Бога, і його твердження можна зрозуміти тільки як наслідок Блаженств. Я хочу сказати: якщо ви будете вбогими духом, якщо ви будете покірні, якщо ви будете чистими серцем, якщо ви буде милосердними - ви будете сіллю землі та світлом світу!

Щоб краще зрозуміти ці образи, потрібно мати на увазі, що єврейський закон наказував посипати невеликою кількістю солі кожну жертву, надану Богу в знак завіту. Світло для Ізраїлю було символом месіанського об’явлення, що перемагає темряву язичництва. Християни, новий Ізраїль, отримали місію перед обличчям усіх людей: з вірою і милосердям вони можуть вести та освячувати. Всі ми, хрещені, є учнями-місіонерами, покликаними ставати живим Євангелієм в світі. Святим життям ми надаємо "смак" різним середовищам і будемо захищати їх від зіпсуття, як це робить сіль, і принесемо світло Христа свідченням справжнього милосердя.

Але якщо ми, християни, втрачаємо смак, витрачаємо свою присутність як солі і світла - втрачаємо свою плідність. Це прекрасна місія - давати світло світу, і ця місія довірена нам. Вона дійсно прекрасна! Дуже приємно також зберігати світло, яке ми отримали від Ісуса. Захищати. Зберігати. Християнин повинен бути особистістю яскравою, тим, хто приносить світло, завжди дає світло! Світло, що не належить йому, дар Божий, дар Ісуса. І ми несемо це світло далі. Якщо християнин погасить це світло, його життя втрачає сенс, він стає християнином номінальним, без світла, з життям без сенсу. Тому хотів би запитати вас зараз, як ви хочете жити, як запалена лампа чи згасла? Запалена чи згасла? Як би ви хотіли жити? Запалена лампа! Тільки Бог дає нам це світло, а ми ділимося ним з іншими. Запалена лампа - ось воно - християнське покликання.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va