"Ангел Господній" з Папою Франциском (повний текст)
  • Нед, 07/07/2013 - 17:18

До відкритості на проблеми світу і його духовні потреби закликав Папа Франциск зібраних на площі св. Петра. Десятки тисяч віруючих прибули 7 липня до Апостольського палацу на молитву "Ангел Господній" зі Святішим Отцем. Прикладом відкритості для кожного християнина є Ісус, який не хотів замкнутості учнів у своєму середовищі, тому посилає їх по селах і містах благовістити Добру Новину. Понтифік застеріг від втрати головної мети перебування в спільноті. Тут найважливіше не проводити час разом або зустрічатися для розмови, але проголошувати Царство Боже. Папа послався на уривок Євангелія, призначений Церквою на сьогоднішню неділю, і зауважив, що сімдесят два учні, яких Ісус посилає проповідувати, це в сучасному сенсі кожен віруючий, який працює для Царства Божого, особливо серед хворих і потребуючих.

"Перш за все, я хочу поділитися з вами радістю за спеціальне паломництво семінаристів та новіціїв в "Рік віри". − Сказав Папа − Будь ласка, моліться за них, щоб любов Христа все більше і більше визрівала в їх житті, і вони стали справжніми місіонерами Царства Божого.

Євангеліє цієї неділі (Лк. 10, 1-12.17-20) оповідає нам саме про те, що Ісус не є якимось ізольованим місіонером; Він не хоче насамоті вершити свою місію, але включає в неї своїх учнів. І сьогодні ми бачимо, що, на додаток до дванадцяти апостолів, Він кличе інших сімдесят і посилає їх в міста по два, щоб розповідати, що Царство Боже близько. Це чудово! Ісус не хоче діяти насамоті; Він прийшов принести світу Божу любов і хоче поширити її за допомогою стилю відносин, стилю братства. Для цієї форми Він потребує співтовариства учнів, яке є спільнотою місіонерською. Він відразу відправляє їх з місією в дорогу.
Але потрібно бути обережними: метою не є самі відносини, проведення часу разом, ні, мета в тому, щоб звіщати Царство Боже, і це негайно, також і сьогодні. Отож, немає можливості витрачати час на світські бесіди, немає потреби чекати згоди всіх, є необхідність йти і проголошувати. Нести всім світло Христа, і якщо не буде прийнято, треба йти далі, не звертати уваги на це. Нести зцілення хворим, тому що Бог хоче зцілити людину від усякого зла. Скільки місіонерів робить саме так! Сіють, жертвуючи життя, здоров'я, комфорт на периферіях світу.

Як це прекрасно: не жити для себе, але жити, щоб йти і робити добро. Сьогодні є багато молодих людей на площі, подумайте про це, запитайте: може Ісус закликає, щоб я відправився, вийшов від себе і робив добро? Вас, молодь, вас, хлопці, я питаю: ви маєте мужність зробити це? У вас є мужність слухати голос Ісуса? Це прекрасно − бути місіонером! Ви чудові, ви мені подобаєтеся!

Ці сімдесят два учня, яких Ісус послав перед собою, хто вони? Кого вони представляють? Якщо Дванадцять є апостолами, і, отже, представляють єпископів та їх наступників, то ці сімдесят два можуть представляти інших непосвячених осіб, священиків і дияконів, але в ширшому сенсі ми можемо думати про інші служінні в Церкві, катехитів та мирян, які беруть участь у місії парафій, про тих, хто працює з хворими, бореться з різними формами дискомфорту і відчуження, але завжди в якості місіонерів Євангелія, з невідкладністю Царства Божого, що є близько. Кожен повинен бути місіонером, кожен може почути цей заклик Ісуса і піти, звіщаючи Царство Боже.

Євангеліє говорить, що ці сімдесят два учня повернулися з місії повні радості, тому що вони випробували силу Христового Ім'я проти зла. Ісус це підтверджує: цим учням Він дає сили для перемоги над злом. І в той же час додає: "Однак не радійте тому, що духи вам коряться, але радійте тому, що імена ваші записані на небесах" (Лк. 10,20). Ми не повинні хвалитися, як ніби б ми були головними героями: герой − один, це Господь, герой − це ласка Господа. Він − єдиний герой. І наша радість тільки в цьому: бути Його учнями, бути його друзями. Нехай Матір Божа допомагає нам бути добрими слугами Євангелія", − підсумував Папа.

Дорогі друзі, радійте. Не бійтеся бути радісними. Не бійтеся радіти. Не бійтеся радості. Це радість, яку дає Господь, якщо ми дозволяємо Йому увійти в наше життя. Дозволимо Йому прийти в наше життя, щоб запросити нас вийти на периферії і там проповідувати Євангеліє. Не бійтеся радості! Радості й мужності!

Сьогодні на площі св. Петра серед тисяч віруючих була присутня італійська молодь, яка через кілька днів відправиться на Всесвітні дні молоді в Ріо-де-Жанейро. Понтифік побажав молодим людям разом пройти через "це велике свято віри".

За матеріалами http://be.radiovaticana.va