Папа перед "Ангел Господній": слухайте Ісуса і йдіть за Ним
  • Нед, 01/03/2015 - 22:54

Слухайте Ісуса. Він Спаситель: ідіть за Ним, закликав Папа Франциск віруючих в розважанні перед молитвою «Ангел Господній» на площі св. Петра 1 березня 2015 р.  Папа зазначив, що наслідування Ісуса завжди приводить нас до щастя:

"Минулої неділі літургія пригадувала нам Ісуса, якого спокушував сатана в пустелі, який однак переміг ці спокуси. У світлі цього Євангелія ми знову собі усвідомлюємо нашу гідність, але також і перемогу над злом, яка пропонується тим, хто приймає шлях навернення, і так як Ісус, хочуть творити волю Отця. У цю другу неділю Великого посту Церква вказує нам мету цієї подорожі навернення, саме участь у славі Христа, яка сяє на обличчі покірного слуги, який заради нас помер і воскрес.

Євангеліє розповідає про подію Преображення Господнього, яка є кульмінацією публічної діяльності Ісуса. Він знаходиться на дорозі в Єрусалим, де здійснюються пророцтва "Слуги Божого" і Його викупна жертва.

Люди цього не розуміли. Заради перспективи такого Месії, який контрастує з їх земними очікуваннями, залишили Його. Вони думали, що Месія звільнить їх з-під римського панування, звільнить їх батьківщину, а перспектива, яку показує їм Ісус, не подобається, тому вони залишають Його. Навіть апостоли не розуміли слів, з якими Ісус оголошує підсумки своєї місії в славних стражданнях. Не зрозуміли. Тому Ісус вирішив показати Петру, Якову та Іванові пророкування своєї слави, яка настане після воскресіння, щоб зміцнити у вірі і закликати їх слідувати за Ним шляхом Хреста. На високій горі, занурений у молитві, Він змінюється перед ними: Його обличчя  і вся його постать випромінюють яскраве світло. Троє учнів бояться, коли перед ними з'явилася хмара і з висоти пролунав, як під час хрещення в Йордані, голос Отця: «Це Син Мій Улюблений, Його слухайте" (Мк. 9,7). Ісус це Син, що став Слугою, був посланий у світ, щоб реалізувати через Хрест план порятунку, щоб нас всіх спасти. Його повна слухняність волі Отця робить його людяність прозорою для слави Бога, який є Любов'ю.

Ісус показує себе як досконалу ікону Отця, сяйво Його слави. Це сповнення об’явлення. Тому поруч преображеного Христа, з'явилися Мойсей та Ілля, які представляють Закон і Пророків. Це означає, що все починається і звершується в Ісусі, в Його стражданні та в Його славі.

Послання до учнів і до нас наступне: "Слухати Його". Слухайте Ісуса. Він Спаситель: Ідіть за Ним. Слухати Христа, насправді, включає в себе прийняття його Великодньої Таємниці, стати на шляху з Ним, щоб зробити зі свого життя дар любові до інших: в смиренній покірності волі Бога, щодо відходу від мирських речей і у внутрішній свободі. Потрібно, іншими словами, бути готовими "втратити своє життя" (Мк. 8,35), віддаючи його, щоб усі люди спаслися і щоб ми зустрілися у щасливій вічності. Шлях Ісуса завжди веде до щастя. Не забувайте про це: шлях Ісуса завжди веде нас до щастя, на шляху буде хрест, випробування, але в кінці завжди дає нам щастя. Ісус нас не обманює. Обіцяв нам щастя і обсипати нас ним, коли підемо Його шляхами.

Разом з Петром, Яковом та Іваном сьогодні вступаємо і ми на гору Преображення і зупиняємося в спогляданні Ісуса, щоб прийняти Його послання і втілити його в наше життя, щоб і ми змогли бути перетворені Любов'ю. Дійсно любов може змінити все. Любов перетворює все. Вірите в це? Вірите, що Любов перемінює все? Нехай на цьому шляху підтримує нас Діва Марія, до якої зараз звертаємося з молитвою "Ангел Господній"